egyesülégésű motorok
Jean St'Ay
2018. február 21. szerda, 09:24
Uniót kiáltottak a moldovaiak. Aztán ellenuniót. És erre már a románok is megragadták az egyesülés bikájának szarvát.

Amint arról beszámoltunk, 2018 elején egy moldovai település jelképesen egyesült Romániával. És ahogy ez ilyen esetekben lenni szokott, az unionista szikra továbbterjedt, a Moldovai Köztársaság egyre több települése csatlakozott a szimbolikus egyesülési hullámhoz (a hírek szerint összesen 34), mire Igor Dodon moldovai államelnök megfenyegette az szakadárokat.

Az unionista „forradalom” természetesen kitermelte az „ellenforradalmat”. Jelentkezni kezdtek azok a moldovai települések, amelyek nem akarnak egyesülni Romániával, továbbá elítélik azokat a településeket, amelyek akarnak. Vlad Bătrâncea szocialista képviselő kedden büszkén tudatta a világgal egy Facebook-bejegyzésben, hogy még 12 moldovai helység csatlakozott az unionizmus elleni kampányhoz. És hogy a helyi önkormányzatok döbbenten figyelik a Moldovai Köztársaság államisága elleni merényletet. És hogy sürgős lépéseket kell tenni a nemzetbiztonság védelme érdekében.

A kedden harcba lépő 12 településsel összesen 217 moldovai helység vette fel a harcot a szimbolikus unionizmus ellen, közölte a képviselő úr. Mindössze 15 nap leforgása alatt!

Igen ám, de ezt már a román fél se nézhette tétlenül. A romániai szimbolikus egyesülési nyilatkozatosdi első fecskéje nem moldvai település. Nem is regáti. Erdélyi. Egész pontosan a Beszterce-Naszód megyei Párva. Ioan Strugaru, a falu szociáldemokrata (PSD) polgármestere kijelentette: az önkormányzat megszavazta az egyesülési nyilatkozatot, amelyet el fognak juttatni a román államelnökhöz, a parlament két házának elnökeihez, a román kormányhoz és egyáltalán, minden olyan politikushoz, akik érdekeltek az egyesülésben. Ahogy a polgármester úr igen találóan mondta: „Én voltam náluk, ők voltak nálunk, tudom, mi történik ott, és valakinek végre meg kell ragadnia az Egyesülés bikájának szarvát.”

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25443
A torna leggólgazgadabb meccsén lefocizta a pályáról a sérülésektől is sújtott Tunéziát.
Andreas Wolter a Kolozsvár Pride meghívására érkezett, Boc-ék inkább leléptek Kínába.
Utakat, magánházak udvarait, magasfeszültségű hálózatokat, vezetékeket vert el az eső.
A Kolozs megyei önkormányzat turisztikai és kulturális rendeltetést szán az épületnek.
Szerbia egy félidőn keresztül továbbjutónak számított, de most brazilverésre van ítélve.
Utakat! Villamosítást! Iskolákat! Gyárakat! Városiasítást! Megyésítést! Fogyasztást! De milyen áron?
Egyes román sajtólátnokok már azt vizionálják, hogy hamarosan a bukaresti parlamentben is magyarul fognak beszélni.
Amikor ugyanis első alkalommal verték fejbe a bírói kalapáccsal, bizony megtette, amit ilyenkor tenni szokás.
Van egy jó hír, meg egy rossz hír Románia számára. Egyéni fogyasztásban legyőzte a magyarokat. Na de vajon miért? A válaszban ott a rossz hír.
Civilek tüntetnek hetek óta minden csütörtök reggel a kolozsvári PSD és RMDSZ székháza előtt. Elmentük a szövetség Majális utcai ügyvezető elnöksége elé és megkérdeztük a demonstrálókat: mi ellen tüntetnek?
A: két hét fizetett szabadságot. B: egy terepjárót. C: három és fél év letöltendőt.
Folytatódik a Roboszkóp, Laczkó Vass Róbert elmélkedős sorozata.
Videóbírós döntetlen, hősiesség és súlyos alázás folyt ma a vébén. Messit egyszerűen eltüntették.
A bukaresti kormány egyre több mindennek fordít hátat. Most éppen egy autópályának. Miért pont a Világbank képezne kivételt?