egyesülégésű motorok
Jean St'Ay
2018. február 21. szerda, 09:24
Uniót kiáltottak a moldovaiak. Aztán ellenuniót. És erre már a románok is megragadták az egyesülés bikájának szarvát.

Amint arról beszámoltunk, 2018 elején egy moldovai település jelképesen egyesült Romániával. És ahogy ez ilyen esetekben lenni szokott, az unionista szikra továbbterjedt, a Moldovai Köztársaság egyre több települése csatlakozott a szimbolikus egyesülési hullámhoz (a hírek szerint összesen 34), mire Igor Dodon moldovai államelnök megfenyegette az szakadárokat.

Az unionista „forradalom” természetesen kitermelte az „ellenforradalmat”. Jelentkezni kezdtek azok a moldovai települések, amelyek nem akarnak egyesülni Romániával, továbbá elítélik azokat a településeket, amelyek akarnak. Vlad Bătrâncea szocialista képviselő kedden büszkén tudatta a világgal egy Facebook-bejegyzésben, hogy még 12 moldovai helység csatlakozott az unionizmus elleni kampányhoz. És hogy a helyi önkormányzatok döbbenten figyelik a Moldovai Köztársaság államisága elleni merényletet. És hogy sürgős lépéseket kell tenni a nemzetbiztonság védelme érdekében.

A kedden harcba lépő 12 településsel összesen 217 moldovai helység vette fel a harcot a szimbolikus unionizmus ellen, közölte a képviselő úr. Mindössze 15 nap leforgása alatt!

Igen ám, de ezt már a román fél se nézhette tétlenül. A romániai szimbolikus egyesülési nyilatkozatosdi első fecskéje nem moldvai település. Nem is regáti. Erdélyi. Egész pontosan a Beszterce-Naszód megyei Párva. Ioan Strugaru, a falu szociáldemokrata (PSD) polgármestere kijelentette: az önkormányzat megszavazta az egyesülési nyilatkozatot, amelyet el fognak juttatni a román államelnökhöz, a parlament két házának elnökeihez, a román kormányhoz és egyáltalán, minden olyan politikushoz, akik érdekeltek az egyesülésben. Ahogy a polgármester úr igen találóan mondta: „Én voltam náluk, ők voltak nálunk, tudom, mi történik ott, és valakinek végre meg kell ragadnia az Egyesülés bikájának szarvát.”

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25443
Túlfizetik Romániában a közalkalmazottakat, pedig a gazdasági helyzet nem indokolja a bőkezűséget.
A Kolozs Megyei Tanács elnöke aláírta a felszámolás megtervezésének és végrehajtásának rendeletét.
Felújították a brassói Zsinór utcát, ezután perselypénzből tartanák rendben.
A románok az Egyesülés Centenáriumában egymásnak esnek egy értelmetlen csatában, amelynek semmi értelme, mert csak vesztesei vannak.
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
Kevesebb lesz az autó, több a fa, jobban érvényesülnek a műemlék épületek és a teljes Farkas utca élhetőbbé, bensőségesebbé válik – ígérik a polgármesteri hivatal által kiírt tervpályázat nyertesei. A győztes terv részleteit Macalik Arnold, a Mossfern építészeti iroda képviselője tárta fel a Főtérnek.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Erről Csíksomlyón közös állásfoglalást is megfogalmaztak.
Mindenkinek elgurult a gyógyszere a családról szóló népszavazás kapcsán?
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.