egyesülégésű motorok
Jean St'Ay
2018. február 21. szerda, 09:24
Uniót kiáltottak a moldovaiak. Aztán ellenuniót. És erre már a románok is megragadták az egyesülés bikájának szarvát.

Amint arról beszámoltunk, 2018 elején egy moldovai település jelképesen egyesült Romániával. És ahogy ez ilyen esetekben lenni szokott, az unionista szikra továbbterjedt, a Moldovai Köztársaság egyre több települése csatlakozott a szimbolikus egyesülési hullámhoz (a hírek szerint összesen 34), mire Igor Dodon moldovai államelnök megfenyegette az szakadárokat.

Az unionista „forradalom” természetesen kitermelte az „ellenforradalmat”. Jelentkezni kezdtek azok a moldovai települések, amelyek nem akarnak egyesülni Romániával, továbbá elítélik azokat a településeket, amelyek akarnak. Vlad Bătrâncea szocialista képviselő kedden büszkén tudatta a világgal egy Facebook-bejegyzésben, hogy még 12 moldovai helység csatlakozott az unionizmus elleni kampányhoz. És hogy a helyi önkormányzatok döbbenten figyelik a Moldovai Köztársaság államisága elleni merényletet. És hogy sürgős lépéseket kell tenni a nemzetbiztonság védelme érdekében.

A kedden harcba lépő 12 településsel összesen 217 moldovai helység vette fel a harcot a szimbolikus unionizmus ellen, közölte a képviselő úr. Mindössze 15 nap leforgása alatt!

Igen ám, de ezt már a román fél se nézhette tétlenül. A romániai szimbolikus egyesülési nyilatkozatosdi első fecskéje nem moldvai település. Nem is regáti. Erdélyi. Egész pontosan a Beszterce-Naszód megyei Párva. Ioan Strugaru, a falu szociáldemokrata (PSD) polgármestere kijelentette: az önkormányzat megszavazta az egyesülési nyilatkozatot, amelyet el fognak juttatni a román államelnökhöz, a parlament két házának elnökeihez, a román kormányhoz és egyáltalán, minden olyan politikushoz, akik érdekeltek az egyesülésben. Ahogy a polgármester úr igen találóan mondta: „Én voltam náluk, ők voltak nálunk, tudom, mi történik ott, és valakinek végre meg kell ragadnia az Egyesülés bikájának szarvát.”

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25443
Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.
Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.
Itt a lista, amelyiken ellenőrizheti, hogy az Ön települése köztük van-e.
Kolozsvár, Nagyvárad, Arad és Temesvár a hétvégén hivatalossá teszi koalícióját.
Ezt szokták mondeni azok a tökéletlen alakok, akiket a pártdinamika kulcspozíciókba juttat. Mindenki hibás, csak ők nem.
Amúgy Papp Attila Zsolt álnéven jár közöttünk. És bemutatták az új verskötetét Tengerkolozsváron, Vízierdélyben. Kicsit felugrottunk mellé a költői trámvájra.
Bő fél évvel később szóltak a magyaroknak is, hogy bonzsúr, alá lehet írni. Legfeljebb a Partiumra lett volna esélyük, de Románia győztesként azt is vitte.
Nem, kedves Olvasónk, ez nem vicc. De. Vagyis hát nem.
Még idén felavatják az új utasfelvételi részleget, de már készülnek az új terminál tervei is.
Az nem úgy van a gyulafehérvári nyilatkozatban, ahogy le van írva. Ja, a rendkívül okos szerző nagy tisztázási igyekezetében összekeveri a szemiotikát (jeltan) a szemantikával (jelentéstan).
Hiába esküdözött a FCSB főjuhásza, hogy őt nem győzhetik le a magyarok a centenárium alkalmából.
Párhuzamos valóságokat szül a kisebbségi jogok kérdése Erdélyben. Abban azonban mindenki egyetért, hogy csak papíron léteznek.
A klasszikus dió-alma-mogyoró már a múlté, manapság sokkal rafináltabb meglepetések terhelik a Mikulás zsákját és a szülők pénztárcáját.