egyesülégésű motorok
Jean St'Ay
2018. február 21. szerda, 09:24
Uniót kiáltottak a moldovaiak. Aztán ellenuniót. És erre már a románok is megragadták az egyesülés bikájának szarvát.

Amint arról beszámoltunk, 2018 elején egy moldovai település jelképesen egyesült Romániával. És ahogy ez ilyen esetekben lenni szokott, az unionista szikra továbbterjedt, a Moldovai Köztársaság egyre több települése csatlakozott a szimbolikus egyesülési hullámhoz (a hírek szerint összesen 34), mire Igor Dodon moldovai államelnök megfenyegette az szakadárokat.

Az unionista „forradalom” természetesen kitermelte az „ellenforradalmat”. Jelentkezni kezdtek azok a moldovai települések, amelyek nem akarnak egyesülni Romániával, továbbá elítélik azokat a településeket, amelyek akarnak. Vlad Bătrâncea szocialista képviselő kedden büszkén tudatta a világgal egy Facebook-bejegyzésben, hogy még 12 moldovai helység csatlakozott az unionizmus elleni kampányhoz. És hogy a helyi önkormányzatok döbbenten figyelik a Moldovai Köztársaság államisága elleni merényletet. És hogy sürgős lépéseket kell tenni a nemzetbiztonság védelme érdekében.

A kedden harcba lépő 12 településsel összesen 217 moldovai helység vette fel a harcot a szimbolikus unionizmus ellen, közölte a képviselő úr. Mindössze 15 nap leforgása alatt!

Igen ám, de ezt már a román fél se nézhette tétlenül. A romániai szimbolikus egyesülési nyilatkozatosdi első fecskéje nem moldvai település. Nem is regáti. Erdélyi. Egész pontosan a Beszterce-Naszód megyei Párva. Ioan Strugaru, a falu szociáldemokrata (PSD) polgármestere kijelentette: az önkormányzat megszavazta az egyesülési nyilatkozatot, amelyet el fognak juttatni a román államelnökhöz, a parlament két házának elnökeihez, a román kormányhoz és egyáltalán, minden olyan politikushoz, akik érdekeltek az egyesülésben. Ahogy a polgármester úr igen találóan mondta: „Én voltam náluk, ők voltak nálunk, tudom, mi történik ott, és valakinek végre meg kell ragadnia az Egyesülés bikájának szarvát.”

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25443
Az amúgy civilizáltabb hangvételű szövegből ismét csak az derül ki, hogy a magyarok, meg az oroszok, az EU... és a sorok között ott remeg a hazafias Erdély-féltés is.
Hát, ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Sabin Gherman írása az idei magyar nemzeti ünnep alkalmából. A centenáriumi évben.
Nem volt ellenfele a hivatalban levő államfőnek.
Nem az útviszonyoknak megfelelően autóztak.
Szombaton ünnepélyes keretek között tették le az új épület alapkövét.
Leállíttatták a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét is.
Cătălin Cherecheș éppen a magyar nemzeti ünnepen sokkolta az ünneplő közösséget azzal, hogy nekiment a Németh László Elméleti Líceumnak.
Kattintás után kiderül! (Vagy nem, de legalább szavazhat róla.)
A „párhuzamos állam” elleni küzdelem szellemében a SRI és a DNA kapcsolatára kíváncsi a kormány.
És hogyan emlékezzünk rá? 1848 a népünnepély, az erőszak és a megdicsőülés között.
Eddig az volt a román diskurzus központi témája, hogy jaj, a magyarok elrabolták a nemzeti gázt. Most meg az, hogy a magyarok tulajdonképpen ráfaragtak a gázügyletre.
Arra kérik a magyarokat, hogy a napokban ne utazzanak Kárpátaljára.
Románia kettészakadt. Az egyik része Európához tartozik. A másik valamiféle fanarióta nagybirtokhoz. Sabin Gherman írása.
A mostohává forduló idő sem zavarta el a legkitartóbb ünneplőket.