Ioan-Aurel Pop, a BBTE „magyarbarát” rektora lehet a Román Akadémia elnöke

A büszke román történészprofesszor persze nincs egyedül, három másik jelölt is van.
Hirdetés

A Román Akadémia képviselője bejelentette az elnöki tisztségre vonatkozó jelöltlistán található neveket: Cristian Hera, Bogdan C. Simionescu, Ioan-Aurel Pop és Victor Voicu akadémikusokról van szó.

Az akadémia korábbi elnöke, Ionel Valentin-Vlad halálát követően az ideiglenes elnöki tisztséget jelenleg Cristian Hera tölti be, egészen az április 5-én tartandó választásokig.

Az elnöki tisztségre jelölt akadémikusoknak március 21-ig kell benyújtaniuk az intézmény menedzsmentjére vonatkozó tervezetüket, amelyet aztán az akadémia 14 tagozatának tagjai alaposan átrágnak. Az intézmény álláspontja szerint a terv bemutatása nem kötelező érvényű. (Kérdés, hogy akkor mégis milyen alapon választják ki a legjobb tudóst.) Egyáltalán, a jelöltséget sem kötelező elfogadni.

Az április 5-i választások alkalmával a jelölteknek 10 perc áll a rendelkezésükre, hogy megvédjék tervüket az akadémia közgyűlése előtt, mely akkor döntőképes, ha a 202 aktív akadémiai tag közül legalább a fele plusz egy tag jelen van. A szavazatok kétharmadát begyűjtő jelölt lesz a Román Akadémia elnöke. Ha a választás első fordulójában nem teljesül valamelyik feltétel, a második fordulóban a két, legtöbb szavazatot begyűjtő akadémikus indul, és az győz, aki megszerzi az egyszerű többséget. Ezt követően, április 21-én sor kerül az akadémia elnökségének – négy alelnök és egy főtitkár – megválasztására is.

Hirdetés

Ioan-Aurel Pop a Kolozs megyei Vasasszentivánon született 1955-ben. A történész 2012-től a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora. 2001-ben levelező, 2010-ben rendes tagjává választotta a Román Akadémia.

Ami a rektor és akadémikus úr nyilvánosan is vállalt „magyarbarátságát” illeti, tessék nyugodtan kattintgatni: ide, ide, ide, ide és ide.

Hirdetés