A kormányfő szerint megoldódott az immunglobulin-hiány

Múlt héten még az EU-tól és a NATO-tól kért Románia segítséget az ügyben.
Hirdetés

Ha minden igaz, megoldódott az autoimmun betegségben, illetve veleszületett immunhiányban szenvedő páciensek számára szükséges ellenanyaggal, az immunglobulinnal kapcsolatos probléma: Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint már nincs hiány a létfontosságú készítményből.

A kormányfő azt is közölte, felvállalja a szerdai kormányülés elején ejtett hibáját, amikor rosszul ejtette ki a hiányzó szer nevét.

„Az a fontos, hogy megoldottuk ezt a problémát (…) a kritikákat felvállalom. Nem lett volna szabad hibáznom, figyelmesebbnek kellett volna lennem. (…) Mindenki bepánikolt, hogy hiányzik ez a gyógyszer, hogy nincs rövid-, közép- vagy hosszútávú megoldásunk erre a problémára. Ma elmondhatom, hogy megoldódott a helyzet, és szeretném megköszönni az egészségügyi miniszternek, Sorina Pinteának a gyors beavatkozást” – nyilatkozta vasárnap este az Antena 3 televízió műsorában a miniszterelnök.

A miniszterelnök múlt héten arról tájékoztatott, hogy az UNIFARM vállalaton keresztül fogják megvásárolni a kellő ellenanyag-mennyiséget.

Hirdetés

Mint megírtuk, múlt hét elején Sorina Pintea egészségügyi miniszter közölte: Románia mind az Európai Unió, mind a NATO segélykérő mechanizmusát igénybe vette, hogy megoldást találjon az immunbetegségekben szenvedő betegek életét veszélyeztető, krónikussá vált ellenanyaghiányra.

Romániában mintegy 500 autoimmun betegségben, illetve veleszületett immunhiányban szenvedő páciensnek van szüksége immunglobulin-pótlásra. Már februárban sem volt elég ellenanyag az országban, de márciusban egyetlen fiola sem áll rendelkezésre a kezelésükhöz szükséges mintegy ötezer 2,5 milligrammos adagból, és áprilisra is csak halvány ígéretek vannak – ecsetelte a helyzetet a tárcavezető.

Hirdetés