Pénzmosás gyanúja miatt nyomoz a brazíliai ügyészség Dragnea ellen, aki mindent tagad (FRISSÍTVE)

Egy oknyomozó portál szerint Romániában korrupció útján szerzett vagyonát brazíliai ingatlanokba fektette a PSD elnöke. Ő viszont mindent tagad, és szerinte a PSD-kongresszus miatt melegítették fel a „csorbát”.
Hirdetés

Frissítés
Liviu Dragnea cáfolta, hogy pénzmosás gyanújával nyomozás indult volna ellene Brazíliában. Szerinte mindez azért tűnt fel ismét a médiában, mert „nagy a kétségbeesés” a kongresszus előtt. Esetleges brazíliai tulajdonaira vonatkozó kérdésre Dragnea azt felelte, hogy azzal rendelkezik, ami szerepel a vagyonnyilatkozatában, és hogy szeretné, hogy birtoka legyen Miamiban. „Valakinek ott a szomszédja lehetnék” – tette hozzá ironikusan.

Pénzmosás gyanúja miatt nyomoz Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ellen a brazil ügyészség – derítette ki a Rise Project nevű oknyomozó portál.

A közvetlenül a PSD szombati kongresszusára – amelyen több vezető tisztség betöltőjének személyéről is döntenek, de a pártelnöki tisztségéről nem – időzített írásból kiderül: a Rise Project munkatársai a Folha de Sao Paolo című helyi lappal közösen derítettek fényt a nyomozás tényére.

Carlos Wagner Barbosa Guimaraes szövetségi ügyész az újságíróknak megerősítette, hogy vizsgálódnak Dragnea ügyében, és jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy igaz-e a gyanú, miszerint a román politikus

strómanokon keresztül fektette be a Romániában korrupció útján szerzett pénzt brazíliai ingatlanokba.

A Rise Project írásában csak „narancsnak” nevezik a keresett személyeket, mivel a brazíliai portugál szlengben laranja, azaz narancs névvel illetik a strómanokat. Mindez azért vicces, mert Dragnea egyik kedvenc brazíliai bárját a Laranja Mecanica névre „keresztelte” a tulajdonosa a Stanley Kubrick által megfilmesített Anthony Burgess-regény, a Gépnarancs után.

A brazíliai nyomozás azt követően indult, hogy a román legfőbb ügyészség tavaly júliusban a tengeren túli kollégák segítségét kérte az ügy felderítésében. Az ügyben a Ceara állambeli ügyészség jár el.

A gyanúsnak talált, román befektetők tulajdonában levő ingatlanok Cumbucoban, az Atlanti-óceán partján, Brazília délkeleti részében találhatók.

Itt fektetett be előrzsör az a Costel Comana nevű brassói üzletember is, akitől Dragnea állítólag az első egymillió euróját kapta, és aki 2015 febfuárjábaan öngyilkos lett egy Costa Ricában éppen leszállásra készülő repülőgép mosdójában.

Hirdetés

A gyanú szerint Dragnea a korrupció útján szerzett pénzeket a Ceara állam fővárosától, Fortalezától harminc kilométerre fekvő Cumbucóban fektette be.

A brazil hatóságok két személyről gyanítják, hogy Dragnea strómanja lehet.

Az egyik Mugurel Gheorghiaş, Dragnea volt egyetemi évfolyamtársa, aki a Teleorman megyei TelDrum útépítő cég főrészvényese volt. Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) szerint a TelDrum valójában Dragnea személyes érdekeltségébe tartozott, még abban az időszakban, aamikor ő volt a megyei önkormányzat elnöke.

Gheorghiaş céget alapított Brazíliában, és ezen keresztül vásárolt teniszpályával és medencével is rendelkező luxusvillát az óceán partján. A villában Dragnea többször vendégeskedett más romániai személyekkel együtt.

A másik feltételezett stróman Cauby Cursino Campos Junior, egy volt helyi taxisofőr, aki a román befektetőkkel kötött üzletek nyomán tett szert vagyonra. Az ő aláírása szerepel az összes, Gheorghiaş és Comana által végrehajtott brazíliai tranzakció iratain. 

Hirdetés