Nem veszíti el praxisát az ötmillió lejes sikkasztással vádolt kolozsvári urológus

A táblabíróság jogerős döntése értelmében Mihai Lucan továbbra is dolgozhat állami kórházakban.
Hirdetés

Mihai Lucan állami egészségügyi intézményekben gyakorolhatja orvosi szakmáját – döntött pénteken a bukaresti táblabíróság. A döntés jogerős. A táblabíróság a Mihai Lucan ellen foganatosított korlátozó intézkedést házi őrizetről 60 napos hatósági felügyeletre enyhítette. Lucan január 12-e óta volt házi őrizetben.

Mihai Lucan ellen a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) indított eljárást egy ötmillió lejes sikkasztási ügy miatt.

A DIICOT szerint a rákos megbetegedések kezelésére használt, korszerű orvosi készüléket törvénytelenül átvitték a Kolozsvári Urológiai és Veseátültetési Intézettől Lucan magánklinikájára, a Lukmedre, ahol hat évig dolgoztak vele. Az orvosi felszerelés mellett az ezzel végzett kezeléshez szükséges fogyóanyagokat is rendszeresen az urológiai intézet vásárolta meg, a páciensek azonban a magánklinikának fizették ki a kezelés ellenértékét, beavatkozásonként 3 000 és 6 700 euró közötti összeget.

Ugyanakkor a Mihai Lucan magánklinikáján megműtött betegek az operáció előtt és után az urológiai intézetben részesültek ellátásban, itt azonban a reális árnál sokkal kevesebbet fizettek a szolgáltatásokért. A magánklinika a Kolozsvári Urológiai és Veseátültetési Intézet anyagi, pénzbeni és emberi erőforrás-készletét rendszeresen használta, anélkül, hogy ezek költségeit megtérítette volna – derül ki a DIICOT közleményéből. 

 

Hirdetés