Táplálkozási szakértők vigyáznak a börtönlakók egészségére

Csökkentik a napi szinten elfogyasztandó kalóriamennyiséget, és ezzel még spórolnak is az államnak.
Hirdetés

A képviselőház február elején módosította és kiegészítette az 1994/26-os számú kormányhatározatot, mely az élelemhez való jogot határozza meg béke idején a honvédelemért, illetve a rend és a közbiztonság fenntartásáért felelős szervek alkalmazottai számára. A módosítások – az Emberi Jogok Európai Bírósága és az európai fegyintézetek szabályzata előírásainak megfelelően – a börtönlakók számára biztosított élelem minőségét és mennyiségét szabják meg.

A Klaus Iohannis államfő által kihirdetett új jogszabály előírja: a fogvatartottak élelmezését ezentúl táplálkozási szakértők felügyelik, figyelembe véve az országos táplálkozástudományi társaság javasolt kalóriabeviteli értékeit. Eszerint a kiskorú fogvatartottak napi kalóriabevitele legfeljebb 3820 kalória lehet, míg a felnőtteké 2855. A fizikai munkát végző, beteg vagy gyermeket váró elítéltek fejadagja 3175 kalória lesz. Ugyanezek az értékek érvényesek az előzetesben lévőkre is.

Az elfogyasztandó kalóriamennyiség csökkentésével, a törvény melléklete szerint évente 7 millió lejt spórolnak meg az államnak.

 

Hirdetés