Magyarország teljes mellszélességgel támogatja Moldovát

Mármint az európai integrációban. Erről a magyar külügyminiszter biztosította chișinău-i kollégáját és Igor Dodon államelnököt.
Hirdetés

Magyarország elkötelezetten támogatja a keleti partnerségi programot – ezt chișinău-i  látogatásán mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki telefonon nyilatkozott az MTI-nek. Ez azt jelenti, hogy Budapest az EU-ba igyekvő kelet-európai államok – köztük elsősorban a Moldovai Köztársaság – mihamarabbi európai integrációjának pártján áll, és igyekszik minél szorosabb politikai és gazdasági együttműködést kialakítani velük.

Szijjártó Péter tárgyalt Tudor Ulianovschi külügy- és európai integrációs miniszterrel, aki nemrég vette át a tárca vezetését, fogadta őt Igor Dodon államfő és Iurie Leancă európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes is.

Magyarország érdeke a keleti partnerségi program erősítése, és érdeke, hogy Moldova a program éllovasaként minél kézzelfoghatóbb európai integrációs perspektívát kapjon – tette hozzá a miniszter.

„Ez a biztonsági érdekünk is, hiszen minél több szövetségese van az EU-nak Keleten, annál erősebb is lesz. Mindez gazdasági érdekünk is” – mondta Szijjártó Péter, és felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország nyolc százalékkal tudta emelni a moldovai exportját, amely így tavaly meghaladta a százmillió eurót.

A konkrétumoknál maradva: a Richternek tízszázalékos részesedése van a moldovai gyógyszerpiacon, és Szijjártó chișinău-i látogatása alkalmával aláírtak egy környezetvédelmi együttműködési megállapodást is, amelynek értelmében a magyar vízipari megoldásokat fogják használni az országban a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás területén.

Hirdetés

A miniszter megemlítette azt is, hogy Moldovának harminc ösztöndíjas helye van a magyar egyetemeken, és ezt az ország teljes mértékben ki is használja.

Magyarország álláspontja egyértelmű: Moldova teljesítette a szükséges feltételeket, így az Európai Unió makrofinanszírozási eszközének következő részletét át kell utalni számára, hogy folytatni tudja a szükséges gazdasági reformokat – mondta Szijjártó Péter.

(Tízpontos kérdés: nem tudtuk egészen biztosan megállapítani, hogy az a valami, ami Igor Dodon mellkasán virít, vajon egy márciuska-e. Hátha olvasóink okosabbak lesznek, és ezáltal gazdagodhat a Pruton túli Moldova tavaszváró szokásaival kapcsolatos tudásunk.)
 

Hirdetés