Jöhetnek a gyümölcsök az iskolákba

Eddig se volt tilos gyümölcsöt tízóraizni, de most az EU támogatja, az önkormányzatok adják.
Hirdetés

Kihirdette hétfőn Klaus Iohannis államfő a 2017/13-as jogszabályt, amely értelmében Románia csatlakozik az Európai Unió iskolaprogramjához. A törvény azon intézkedések hatékony gyakorlatba ültetését teszi lehetővé, amelyek értelmében az Európai Unió segítségével friss gyümölcsöt és zöldséget (elsősorban banánt) kapnak az iskolás gyerekek.

 
Az EU 2017-2023-as iskolai programjának két összetevője van: támogatja a friss gyümölcs- és/vagy zöldségfogyasztást, illetve ránevel ezek fogyasztására. A programon keresztül biztosítják, hogy az ország hatékonyan használja ki az Európai Unió segítségét, azaz megfelelően szállítják és osztják ki a tanulóknak szánt friss zöldségeket és gyümölcsöket. A programra a megyei és a helyi tanácsok írnak ki közbeszerzési eljárást.
 
Eddig is voltak olyan iskolák, amelyek külön ösztönözték a diákok gyümölcsfogyasztását: a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumban tavaly már harmadik éve, hogy szerdánként gyümölcsnapot tartottak. A szülők biztosította, alkalmanként 180-200 kiló és jobbára biogyümölcsből hetente mintegy 900 személy fogyasztott.

Hirdetés