Ön magánszemély? Akkor megszívhatja, ha használt autókkal kereskedik!

Ha a PSD-s honatyák által kidolgozott törvénymódosításra minden törvényalkotó fórum rábólint, akkor biztos.
Hirdetés

Összesen 41 szociáldemokrata (PSD) szenátor és képviselő, nekiállt, és összeállított egy, a Pénzügyi Törvénykönyv 312. cikkelyének módosítását megcélzó tervezetet. Az ominózus cikkely a következő: „A használt javak, művészeti alkotások, gyűjteményi darabok és régiségek különleges elbírálása”.

A módosító javaslat igazán pikáns része a használt autók kereskedelmére vonatkozik. Ezt írják a törvényalkotók: „A külföldön vásárolt és Romániában újra eladott használt autók kereskedelme csak jogi személyek által folytatható. Magánszemélyek két évente egy alkalommal, egy darab használt autót vásárolhatnak, saját használatra.”

A politikusok azzal indokolták a fenti szabályozást, hogy ily módon hatékonyabban lehet begyűjteni az adókat, ugyanakkor ki lehet zárni a használt autókkal való adózatlan kereskedelmet. 

A tervezet azonnal kicsapta a biztosítékot a román parlament jogalkotási folyamatot megfigyelő és a kisiklásokat jelző Civicus Romania Egyesületnél. Az egyesület képviselői szerint a tervezet diszkriminálja a román állampolgárokat az európai polgárokhoz képest. Aztán van egy olyan gond is, hogy mihez kezdenek majd a román állampolgárok, ha el akarják adni a használt autójukat, de a többi román állampolgár épp nem veheti meg. Az egyesület felteszi a kérdést: vajon a jogalkotó monopólium-helyzetet kíván teremteni egyes magáncégek számára? 

A módosító tervezet szerzői idézték az adóhatóság illetékeseit is, akik szerint a magán- és jogi személyek által eladott használt autók után gyakran nem fizettek áruforgalmi és egyéb adókat, és ez bizony nem helyes.

Hirdetés

A PSD honatyái azt is hangsúlyozták, hogy az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt a használt autók száma Romániában, miáltal elöregedett a nemzeti autópark, továbbá nőtt a zaj- és környezeti ártalom. A vonatkozó statisztikák szerint 2017 első nyolc hónapjában körülbelül 340 000 használt autót jegyeztek be, és 71 %-uk 10 évnél régebbi autó.

És hogy mikor kell kezdeni aggódni? Hát, addig még van. A törvénytervezetnek először a szenátuson kell átmennie, aztán a képviselők házán.

Hirdetés