Ha otthonról dolgozik, ne csodálkozzon, ha betoppan a munkaügyi ellenőr

Törvény született az otthonról végezhető munka szabályozására.
Hirdetés

A román munkaügyi minisztérium is ráébredt végre arra, hogy szabályoznia kellene a távmunkát, tekintettel arra, hogy egyre több munkavállalót, például a programozókat vagy fordítókat, csupán számítógéphez – és nem irodához – köti a szakmája. A kormány által kidolgozott törvénytervezetet döntő házként elfogadta a képviselőház, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter pedig olyan előrelépésként tálalta elfogadását, amellyel mindenki jól jár.

A  tervezet révén bárki, aki számítógépes munkát végez, ezentúl otthonról is dolgozhat, ugyanúgy szerepelhet a jelenléti nyilvántartásban, mint akik a vállalkozás székhelyén dolgoznak, és ugyanazok a jogok illetik meg. A távmunka szabályozása mind a munkaadó, mind a munkavállaló számára előnyökkel fog járni, hangsúlyozta Lia Olguţa Vasilescu a törvénytervezet megszavazását követően.

A munkaadó költségei csökkennek, ha nem kell annyi helyiséget bérelnie dolgozói számára, a munkavállaló pedig az utazás költségeit spórolja meg, és hatékonyabban fel tudja használni idejét – magyarázta. A törvény megalkotásához egyébként Japán mintáját követték, ahol népszerű ez a fajta munka, tette hozzá a miniszter.

A törvény a jelenléti ívek számítógépes vezetésének lehetőségéről, ugyanakkor a munkavédelmi előírások betartásának ellenőrzéséről is rendelkezik. Ez azt jelenti, amennyiben úgy döntünk, hogy otthonról dolgozunk, és ilyen típusú szerződést kötünk a munkáltatóval, bármikor számíthatunk arra, hogy betoppan a Megyei Munkafelügyelőség (ITM) egy ellenőrzésre.

Félig-meddig érintettekként fellapoztuk a törvényt, de sajnos az nem számol azokkal, akik például coworking (közösségi munkavégzésre berendezett) irodában dolgoznak, miközben gombamód szaporodnak az ilyen típusú munkavégző helyek, de azokkal sem, akik például egy-egy kávéházba ülnek be elvégezni a napi munkát. A törvény nem vesz tudomást a webkamerás chateléssel pénzt keresőkről sem, pedig Románia világszinten piacvezető lett az erotikus vidochatben.

Hirdetés