Elhunyt Tasnádi István kolozsvári súlyemelő olimpikon

Ezüstöt nyert 1984-ben Los Angelesben.
Hirdetés

Szerda reggel, 65 éves korában elhunyt Tasnádi István olimpiai ezüstérmes súlyemelő, az utolsó kolozsvári magyar sportoló, aki dobogóra állhatott az ötkarikás játékokon.

A 1953-ban Széken született Tasnádi István a kézilabdát és az ökölvívást is kipróbálta, mielőtt viszonylag későn, 17 évesen a súlyemeléssel kezdett foglalkozni az Iskolás Sportklub (CSS) keretében.

Később a Clujana versenyzője lett, katonai szolgálata ideje alatt pedig a Steaua kötelékébe tartozott, bár a bukaresti klub edzője, Stefan Achim eltanácsolta. Kolozsvárra visszatérve, Javorek István edző irányításával lett klasszis versenyző, 1976 és 1984 között minden évben Románia bajnoka lett és ezalatt 50 kilóval javította meg az országos csúcsot.

Európa- és világbajnok bronzérmet szerzett, az 1980-as moszkvai olimpián hatodik lett a 110 kilogrammos súlycsoportban. Négy évvel később súlyos térdsérülése ellenére részt vett a Los Angeles-i játékokon is, ahol 380 kilós összteljesítménnyel (szakításban 167,5, lökésben 212,5 kg) ezüstérmes lett.

Az olimpia után visszavonult a versenyzéstől, előbb a Clujana, majd az Universitatea súlyemelő-szakosztályánál edzősködött, és közben nemzetközi bírói vizsgát is tett. 2015-ben Kolozs megye díszpolgárává választották.

Hirdetés