Büntetésének csak az egyharmadát töltötte le, mégis kiengedik Adrian Severint

A korrupció miatt elítélt volt EP-képviselő és külügyminiszter jó magaviselete, illetve tudományos munkája miatt szabadulhat.
Hirdetés

Feltételesen szabadlábra helyezte a bukaresti törvényszék szerdán Adrian Severin volt európai parlamenti képviselőt. A politikus egy évet és három hónapot töltött börtönben.

Ügyvédje szerint Severin példás magatartást tanúsított a börtönben, és bár tudományos munkát is végzett a rácsok mögött, nem igényelte, hogy emiatt csökkentsék a büntetését. „Büntetésének meghosszabbítása nincs az emberiség hasznára” – fogalmazott a News.ro szerint az ügyvéd. Hozzátette: egyetemi tanár lévén, szabadulását az egyetemi hallgatók is várják. 

A Legfelsőbb Bíróság csúszópénz elfogadása és befolyással való üzérkedés miatt jogerősen négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a volt európai parlamenti képviselőt 2016 novemberében.

A volt európai parlamenti képviselőt csúszópénz elfogadása és befolyással való üzérkedés miatt állította bíróság elé az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). A vádak szerint 2010 decembere és 2011 márciusa között Adrian Severin elfogadta a The Sunday Times brit újság magukat lobbistáknak kiadó riportereinek ajánlatát, miszerint évi 100 000 eurós összeg fejében járjon közben bizonyos törvénymódosító indítványok elfogadása érdekében. Első intézkedéseiért állítólag kért is 12 000 eurót, az összegről kiállított számlát az egyik állobbista e-mail címére küldte el.

Hirdetés

Hasonló ajánlattal keresték meg a magukat lobbistáknak kiadó újságírók Zoran Thaler szlovén és Ernst Strasser osztrák európai parlamenti képviselőket, akik a botrány nyomán lemondtak EP-képviselői mandátumukról. Adrian Severin nem volt hajlandó lemondani, kezdettől fogva visszautasította a vádakat.

A törvényszék döntése jogerős. 

Hirdetés