Még idén belépünk Schengenbe

Erről biztosította Jean Claude Juncker EB-elnök az aktuális kormányfőnket, Viorica Dăncilát.
Hirdetés

Nem veheti át úgy Románia az Európai Tanács vezetését 2019-ben, hogy nem tagja a schengeni övezetnek, igazságügyi rendszerét pedig továbbra is monitorizálja az Európai Bizottság – biztosította Jean Claude Juncker EB-elnök az aktuális kormányfőnket, Viorica Dăncilát. Erről maga Viorica Dăncilă számolt be szombaton az Antena 3 televízióban.

Vagyis az ország még idén be fog lépni a szabadabb határőrizetet biztosító Schengen-tagországok közé, és az EB megszünteti az romániai igazságügyi rendszert felügyelő mechanizmust (MCV).

A schengeni tagság politikai döntés kérdése, mondta Dăncilă, és azt ígérte, tárgyalni fog azokkal az uniós tagországokkal, amelyek egyelőre ellenzik Románia belépését. Mi több, Juncker biztatása szerinte azt jelzi, hogy az EB elnöke is tárgyalt már erről az ellenző országokat vezető politikusokkal.

Viorica Dăncilă elmondta, egyeztetni fog Klaus Iohannis államfővel is, hogy közösen tegyenek meg mindent az országgal szemben élő korlátozó intézkedések megszüntetéséért. Szerinte igazságtalan szankció az ellenőrző mechanizmus megtartása és Románia távoltartása a schengeni övezettől.

Dăncilă kormányfőként most először látogatott Brüsszelbe, ahol kedden és szerdán találkozott a legfontosabb uniós fórumok vezetőivel: Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével és Jean Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével. Iohannis pénteken vett részt az Európai Tanács informális tanácskozásán, ahol főleg a Brexit következményeiről: az unió 2020 utáni költségvetéséről és az EP 2019-2024 közötti összetételéről tárgyaltak.

Hirdetés