A főügyész nem fél a leváltástól

És nem gondolja úgy, hogy Kövesinek mennie kellene a DNA éléről.
Hirdetés
Nem fél attól, hogy leváltják tisztségéből – jelentette ki péntek este a Realitatea TV-nek adott interjújában Augustin Lazăr legfőbb ügyész, leszögezve, hogy nincs törvényes alapja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi tisztségből való visszahívásának.
 
Augustin Lazăr úgy nyilatkozott: meglepetésként érte Tudorel Toader igazságügyi miniszter csütörtök esti bejelentése, miszerint javasolja Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívását.
 
„Az én véleményem az, hogy a visszahívásnak nincs törvényes alapja. A részletesebb véleményalkotáshoz a szóban forgó jelentés áttanulmányozására van szükség” – mondta a legfőbb ügyész.
 
Arra a kérdésre: tart-e attól, hogy leváltják tisztségéből, Lazăr úgy felelt: nem fél semmitől mindaddig, amíg számíthat a törvény tiszteletben tartására. Az általa vezetett legfőbb ügyészség vezetőit ugyanis bizonyos esetekben – például hibás menedzsment esetén – valóban le lehet váltani, 
 

a hibás menedzsment tényét azonban a törvény értelmében nem a kormánynak, hanem az Igazságügyi Felügyeletnek kell megállapítania, 

amely ismerteti a helyzetet a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanáccsal (CSM). A CSM, miután kielemezte a tényeket, közli következtetéseit az érintett személlyel, akinek jogában áll fellebbezni és megvédeni álláspontját. Csak ezen lépések után történhet meg egy főügyész leváltása – részletezte Augustin Lazăr.
 
Augustin Lazăr ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a korrupcióellenes harc „nagyon sok embert zavart’, és egyesek keresik a módját, hogyan fékezhetnék meg ezt a harcot. „De amíg az Európai Unióban vagyunk, ez nem lesz lehetséges. Konkrét szabályaink vannak, és az egész Európai Unióban így történik, hogy a magas rangú tisztviselők és a közjogi méltóságok a közösség szolgái, nem pedig olyan emberek, akik a közösségen élősködnek és közben bűncselekményeket követnek el” – szögezte le a legfőbb ügyészség vezetője.

Hirdetés