A nagy egyesülés évében a büszke románok leszavaztak egy zászlótörvény-módosítást

A szenátorok nem akarják, hogy öt napon át lobogjon a trikolór december 1. előtt.
Hirdetés

Persze, a büszke magyar szenátorok sem. Az ügy lényegében arról szól, hogy a Nemzeti Liberális Párt (ki más) benyújtott egy törvénytervezetet, mely módosítaná a nemzeti zászló kitűzését szabályozó 75. törvény 2. cikkelyét. A törvény vonatkozó betűje így szól: Románia zászlaját időszakosan kitűzik Románia nemzeti ünnepe és egyéb nemzeti ünnepek alkalmával, a helyi hatóságok által meghatározott közterületeken.

A liberálisok így módosították volna ezt a kitételt: a zászlót kitűzik „a fő közlekedési útvonalakon, öt nappal december 1. előtt”.

Nos, a román szenátus leszavazta a trikolór törvénymódosítást. 62 szenátor szavazott ellene, 26 mellette és egy szenátor tartózkodott a vokstól.

A „nemzetellenes” meglepetés a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről érkezett: a 62 „nem” szavazat közül 48 a PSD soraiból érkezett. Nivolae Avram szenátor volt az egyetlen szociáldemokrata, aki igennel szavazott. A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ testületileg nemmel szavazott, csakúgy, mint a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) szenátorai.

A liberálisok természetesen megszavazták a javaslatot, a Népi Mozgalom Párt (PMP) szintén. Csak hát ez nem volt elég a trikolór boldogsághoz. Ami persze nem jelenti azt, hogy nem loboghatnak a zászlók szanaszét az utakon, akár öt nappal december 1. előtt. Csak éppen nem kötelező.

Hirdetés

A román nackósajtó természetesen hazaárulásnak titulálta a gesztust. Tessék, egy példa:

 

Hirdetés