Forrósodik a gázhelyzet Magyarország és Románia között

Véget ért az orosz gázmonopólium korszaka Magyarországon, jelentette be Orbán Viktor egy Romániával kötendő megállapodásra hivatkozva. A román külügyminiszter tagadta, hogy megállapodott volna a magyar féllel.
Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a magyar-szerb üzleti fórumon megismételte Szijjártó Péter külügyminiszter azon bejelentését, miszerint Magyarország 2022-től gázt exportálhat Romániától.

Orbán Viktor az üzleti fórumon elmondta: a Magyarország és Románia között a gázellátásra vonatkozó tervezett együttműködés eredményeként 2022-re megszűnik Magyarország egyoldalú függősége az orosz gáztól. Ehhez a következő időszakban ki kell majd építeni a gáz szállításához szükséges kapacitásokat Romániában és Horvátországban – írja az MTI.

Orbán szerint Románia ezentúl évente négymilliárd köbméter gázt termel ki és exportál, amit a tenderen sikeresen szereplő három magyar tulajdonban lévő cég fog lebonyolítani. „Pillanatokon belül eljutunk odáig, hogy aláírjuk a megállapodást, amely a következő 15 évre több mint négymilliárd köbméter gáz behozatalát teszi lehetővé Romániából Magyarország számára.” – fogalmazott.

Az elmúlt napokban a román sajtóban felkapott téma volt, hogy Románia szerződést kötött Magyarországgal a gázexportól, miután Szijjártó bukaresti látogatásának eredményeképpen megállapodás született Teodor Meleșcanu külügyminiszterrel. Meleșcanu a médiahisztériára magyarázkodásba kezdett, hogy nem írt alá semmilyen egyezményt a magyar külügyminiszterrel. Rámutatott: egyezményt már csak azért sem írhattak alá, mert ezeket előbb a kormányoknak kellett volna jóváhagyniuk.

A külügyminisztert felszólították, hogy beszéljen világosan a BRUA gázvezetékről és a Magyarországgal kötött „átláthatatlan megállapodásokról”.

Hirdetés