Döntött a parlament: brutális bírsággal sújtható, aki nem irtja a parlagfüvet

Az egyik legveszélyesebb allergén gyom első számú közellenséggé vált. Na és persze az is, aki hagyja elszaporodni.
Hirdetés

A szó szoros értelmében fellélegezhetnek a pollenallergiások: a képviselőház kedden elfogadta a parlagfű irtására vonatkozó törvényt. A honatyák 264 támogató vokssal, egy tartózkodás mellett mondtak igent a jogszabályra, amelyet a szenátus már korábban elfogadott, így kihirdetését követően hatályba is léphet.

A törvénytervezetet nemzeti liberális párti képviselők egy csoportja terjesztette be. Florica Cherecheş liberális képviselő indoklásában emlékeztetett: Európa-szerte súlyos bírságokkal kell szembenézniük azoknak, akik nem irtják ki a birtokukban levő területekről a súlyosan allergén parlagfüvet.

A törvény egyrészt a megelőzésre és a tájékoztatásra, másrészt pedig arra helyezi a hangsúlyt, hogy a telektulajdonosok vagy az érintett területek kezelői időszakosan irtsák a káros gyomnövényt.

Rámutatott: a parlagfű a legerősebben allergén növény Romániában, amely az utak mentén, illetve gondozatlan területeken szaporodik, és annyira súlyos allergiát okozhat, hogy egyes érintettek a virágzás idején munkaképtelenné válnak.

Egyetlen növény nyolcmilliárd pollenszemcsét és 30 ezer magot termel, amelyek negyven évig is megőrzik termőképességüket.

Hirdetés

A törvény értelmében a telektulajdonosok vagy a gondnokok a növény kihajtásától a virágzásig, de legalábbis legkésőbb minden év június 30-áig kötelesek kiirtani a parlagfüvet.

Hasonló kötelezettségeket ró az építtetőkre is.

AAmennyiben elmulasztják a parlagfű irtását, a magánszemélyekre 750 és 5000, jogi személyekre pedig 5000 és 20 000 lej közötti bírság róható ki.

Hirdetés