Házi őrizetben marad a sikkasztással gyanúsított kolozsvári sztárorvos

Ötmillió lej lenyúlásával gyanúsítják a kolozsvári sebészt..
Hirdetés

További harminc napon át házi őrizetben marad Mihai Lucan orvos, akivel kapcsolatban ötmillió lejes sikkasztás gyanújával nyomoz a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) – döntött a Bukaresti Törvényszék.

A döntés nem jogerős, megfellebbezhető a Bukaresti Táblabíróságon.

Mihai Lucan január 12-e óta van házi őrizetben.

Mihai Lucan ellen a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség indított büntetőjogi eljárást bűnszervezet létrehozása és rendkívül súlyos következményekkel járó sikkasztás gyanújával. A sebészt azzal gyanúsítják, hogy ötmillió lejt sikkasztott el a Kolozsvári Urológiai és Veseátültetési Intézettől.

A DIICOT szerint a bűnszervezet tagjai 2005 és 2016 között a klinika tulajdonában található javakat használták, tulajdonították el, illetve kereskedtek ezekkel, és egy magánklinika javára használtak fel bizonyos szolgáltatásokat.

Hirdetés

Az ügyészek azt állítják, hogy a rákos megbetegedések kezelésére használt, korszerű orvosi készüléket törvénytelenül vittek át az urológiai klinikáról Lucan magánklinikájára, ahol hat évig dolgoztak vele. Az orvosi felszerelés mellett az ezzel végzett kezeléshez szükséges fogyóeszközöket is rendszeresen az urológiai intézet vásárolta meg, a páciensek azonban a magánklinikának fizették ki a kezelés ellenértékét, beavatkozásonként 3 000 és 6 700 euró közötti összeget.

Ugyanakkor a Mihai Lucan magánklinikáján megműtött betegek az operáció előtt és után az urológiai intézetben részesültek ellátásban, itt azonban a reális árnál sokkal kevesebbet fizettek a szolgáltatásokért.

Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter szerint ráadásul az utóbbi 27 év politikusai és befolyásos személyiségei tisztában voltak a professzor kivételező szolgáltatásaival és ki is használták azokat, a maguk vagy hozzátartozóik számára.

Hirdetés