Igor Dodon: az unionizmus polgárháborút jelent

A moldovai elnök keményen nekiment az egyesüléspártiaknak.
Hirdetés

Az egyesülés Romániával, amelyért a Moldovai Köztársaság polgárainak egy része síkra szállt, polgárháborút eredményez, nyilatkozta a moldovai államelnök egy televíziós műsorban.

Dodon szerint az ország történelmének legnehezebb időszakai az egyesülési törekvésekhez kapcsolódnak. „Lehet, hogy valaki provokálja ezt a jelenséget? Lehet, hogy a kormányon levőknek kedvez egy ilyen forgatókönyv? Rájöttek, hogy veszteni fognak az őszi választásokon, és destabilizálni próbálják a helyzetet. Nagyon oda kell figyelnünk. Részletesen elemezzük az ügyet”, jelentette ki az elnök.

Az unionizmus problémájának demokratikus rendezésére Dodon népszavazást javasol, melynek során a polgárok elmondhatják, mit akarnak. „Világos, hogy az elsöprő többség az államiság megtartására voksol majd. Zárjuk végre le ezt a dolgot. De ők (a kormányzat – a szerk.) nem fogják elfogadni a népszavazást”, magyarázta az elnök.

Azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi kormány be akarja iktatni a Moldovai Köztársaság alkotmányába az európai integrációt, Dodon azt mondta: ez nem egyéb reklámfogásnál. „Az európaiak nem bíznak a jelenlegi parlamenti többségben, sem a kormányban. Beszéltem a nagykövetekkel. Leállították az igazságügyi finanszírozást, nem adják ide a beígért pénzeket, kritikusan nyilatkoznak a kormányról”, jelentette ki az elnök.

Hirdetés