Tudose az akasztós kijelentéséről: „bocsánatot kérek”, „megtanultam a leckét”

A volt kormányfőt elmarasztalta a diszkriminációellenes tanács.
Hirdetés

Facebook-bejegyzésben kért bocsánatot Mihai Tudose volt miniszterelnök amiatt, hogy nemrég olyan kijelentést tett egy tévéműsorban, amely a magyarok felakasztással való megfenyegetéseként volt értelmezhető.

„Szeretnék nyilvánosan bocsánatot kérni minden olyan közösségtől, vagy valamilyen kisebbség tagjaitól, akik sértve érezték magukat a gyűlöletre vagy erőszakra uszításként is értelmezhető kijelentésem miatt. Ez az értelmezés ellentétes az értékrendemmel és az elveimmel, s közösségek közti párbeszéd és kölcsönös tisztelet elvével és azzal, hogy én ellenzem az intolerancia minden formáját és a gyűlöletbeszédet. Ebből a leckéből megtanultam, hogy a nyilvánosság előtt pontosabban és figyelmesebben kell fogalmazni, nehogy akaratlanul is olyan értelmezéseknek adjunk teret, amiket nem vállalunk”

– írta Mihai Tudose.

Állítása szerint a volt kormányfő az akasztós kijelentésével csak azt kívánta hangsúlyozni, hogy az állam hivatalos jelképeinek használatát szabályozó törvényeket tiszteletben kell tartani és hogy a köztisztviselőknek alkalmazniuk kel a törvényt.

Hirdetés

Tudose arról is ír, hogy január 30-án elment az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD)  meghallgatásra, a testület ugyanis hivatalból eljárást indított ellene az akasztós kijelentése után. A CNCD nyilvános bocsánatkérésre szólította fel Tudosét.

Mint ismeretes, Tudose a Realitatea hírtelevízió január 10-i esti műsorában telefonon azt mondta:

A három magyar párt által felvetett autonómia-kérdés kapcsán „ugyanaz lesz a magatartásom, mint amikor megpróbáltak egy zászlót felvonni egy nem tudom, milyen napon. Amikor én nagyon világosan azt üzentem, hogy ha az azt a zászlót kifüggesztik, akkor a felelősök is ott fognak lógni a zászló mellett”.

Hirdetés