Habemus kormány! – bő egy év alatt a harmadik kabinet lép hivatalba

Sorin Grindeanu és Mihai Tudose fél-fél évig bírták, lássuk, mit tud Viorica Dăncilă.
Hirdetés

Megszavazta hétfő délután a parlament két háza Viorica Dăncilă kormányának beiktatását. A PSD-ALDE kabinet hivatalba lépését 282 törvényhozó támogatta, 136-an ellene szavaztak, egy tartózkodás is volt. Az elmúlt bő egy év során ez a harmadik PSD-kormány, és eddig ez kapta a legtöbb szavazatot.

A kormányt az RMDSZ is támogatta, noha a szövetség vezetői az utóbbi napokban gúnyosan és lesajnálóan beszéltek a kormányprogramról.

„Politikai kormányt fogok vezetni, amelyet a parlamenti többség javasolt és támogat. Ezt az országot a választottaknak kell vezetniük, nem a kinevezetteknek! Következésképpen, a kormány döntései időszerűségének ügyében csak a választottak előtt fog felelni, tehát kizárólag a többségi koalíció előtt. Amíg én miniszterelnök leszek, egyetlen intézmény, egyetlen egy hatalmi központ se fogja többé megmondani a kormánynak, hogy mi a teendője” – mondta a parlament plénuma előtt felszólaló Viorica Dăncilă.

A kijelölt kormányfő azt is elmondta: az ország fő kérdéseiben és a nemzet érdekében hajlandó minden politikai erővel párbeszédet folytatni, Románia elnökét is beleértve, feltéve, ha a párbeszéd civilizált hangvételű.

A kormány este fél nyolckor teszi le a hivatali esküt az államelnöki hivatalban, a Cotroceni-palotában.

Hirdetés