Fellélegezhetnek a vállalkozók: úgy néz ki, nem lesz szolidaritási adó

Az előző kormány félresikerült terve volt, Viorica Dăncilă mellőzte is.
Hirdetés

Tavaly októberben Ionuţ Mişa pénzügyminiszter tett egy túlbuzgó kijelentést, ami miatt aztán konfliktusa is támadt Mihai Tudose akkori miniszterelnökkel. Arról beszélt a tárcavezető, hogy a kormány január 1-től bevezeti az úgynevezett szolidaritási adót, amit a munkáltatók fizetnek be és ami a béralap 2 százalékának megfelelő összeg lesz. Ebből tartják fenn ugyanis a bérgarancia alapot és járulnak hozzá a szociális kiadások fedezéséhez. A minisztérium szakemberei szerint a járulék szintjét úgy határozták meg, hogy ebből fedezni lehessen a munkanélküli segéllyel, illetve a betegszabadságokkal és munkabalesetekkel járó szociális kiadásokat.

Tudose akkor leteremtette pénzügyminiszterét, mivel az úgy beszélt nyilvánosan a szolidaritási adóról, hogy előtte nem konzultált vele, ami, lássuk be, egy kormányban elég súlyos dolog.

Elemzők már akkor valószínűsítették, hogy az új adót soha nem fogják bevezetni és igazuk is lett, holott az intézkedést Liviu Dragnea, a kormányzó PSD elnöke is támogatta.

Tudose azóta lemondott, ám a szolidaritási adó nem szerepel Vioric Dăncilă kijelölt miniszterelnök készülő kormányprogramjában. Erről Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik kormánypárt ALDE elnöke beszélt pénteken a sajtónak. Ő viszont van olyan jó viszonyban Dragneaval, hogy elhiggyük: talán tényleg nem lesz szolidaritási adó.

 

Hirdetés