Kilövik a várost „megszálló” varjakat Szatmárnémetiben

Más módszer eddig nem használt.
Hirdetés

Varjúvadászatot tartottak Szatmárnémetiben, a vasútállomás melletti Kossuth-kertben, a város legnagyobb parkjában.

Kereskényi Gábor, a partiumi város polgármestere szombaton az MTI-nek elmondta: több évtizede próbálkoznak azzal, hogy a város parkjaiból kiűzzék a varjakat. A madarak ürüléke ugyanis alkalmatlanná teszi a közterület a rendeltetésszerű használatra. Volt, hogy tűzoltók bevonásával vízsugárral verték le a fák koronájába rakott varjúfészkeket, később zajjal próbálták elzavarni a madarakat, de egyik módszer sem volt eredményes.

A polgármesteri hivatal most a Szatmár megyei Vadászok és Sporthorgászok Egyesülete segítségét kérte. Péntek délután mintegy kétszáz lövés dördült el, melyeknek több tucat varjú esett áldozatul. Az, hogy mennyire volt eredményes a varjúvadászat, csak a többszöri megismétlés után derül ki. Mivel február elsejétől tilos varjakra lőni Romániában, ezért arra készülnek, hogy a varjúvadászatot januárban még többször megismétlik, majd augusztustól, amikor ismét megengedett a varjak vadászata, újrakezdik.

Korábban az állatvédő szervezetek erős ellenállásába ütközött a varjúvadászatra tett javaslat, mostanra azonban „az az értelmezés” nyert a városban: fontosabb, hogy a közterületek a babakocsit toló szülőket, a játszótereket használó gyermekeket szolgálják.

A polgármester elmondta: a kisebb parkokban veszélyes lenne vadászni, ezekben olyan mértékben megnyírják a fákat, hogy ne legyenek alkalmasak a varjak fészkelésére.

Hirdetés

Szabó D. Zoltán biológus, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója az MTI-nek elmondta: ebben az időszakban olyan vetési varjak tartózkodnak az erdélyi városokban, amelyek elsősorban Oroszországból vándoroltak délre, melegebb éghajlatra.

„Számukra a mi városaink jelentik azt, amit a mi gólyáink, fecskéink számára Afrika” – fogalmazott a biológus. Hozzátette: a vetési varjú elsősorban azért élvez bizonyos fokú védettséget Romániában, mert fészkében olyan védett madarak is költenek, amelyek nem raknak fészket. A biológus szerint a szatmárnémetihez hasonló vadászakciók aligha mentesíthetik a városokat a varjaktól, amelyek azokat a helyeket keresik, ahol kevésbé vannak kitéve a hidegnek, és könnyen élelemhez jutnak.
 

Hirdetés