Iohannis ad még egy esélyt a PSD-nek: Viorica Dăncila lesz az új miniszterelnök

Az államfő azt kérte, február 1-ig álljon össze és lásson munkához az új kormány.
Hirdetés

Elfogadta Klaus Iohannis államfő a Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt miniszterelnök-jelöltet, és Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt bízza meg kormányalakítással. Az államfő szerdán megbeszélést tartott a Cotroceni-palotában Viorica Dăncilă EP-képviselővel, azt megelőzően pedig az elnök sorra meghallgatta a politikai pártok küldöttségeinek álláspontját a leendő kormány megalakításával kapcsolatban.

Az ezt követő sajtótájékoztatón elmondta: nagyon sok véleményt és érvet hallgatott meg az új kormány alakításáról, politikusokét, de egyszerű emberekét is. Az érveket pártpolitikai, bel- és külpolitikai, valamint biztonságpolitikai szempontok határozzák meg, de a döntő ezek közül a parlamenti erőviszonyok kérdése, illetve az, hogy a PSD többséggel bír a parlamentben – magyarázta az államfő.

„Mérlegelve az összes érvet, és számításba véve a konkrét parlamenti helyzetet, úgy döntöttem, adok még egy esélyt a PSD-nek és az általa javasolt személyt, Dăncilă asszonyt jelölöm miniszterelnöknek” – fogalmazott Iohannis. Hozzátette: a PSD-n a sor, hogy betartsa választási ígéreteit.

„A PSD által megnyert választások óta eltelt évben két kormány megbukott. Most kapnak egy esélyt, hogy megmutassák: tudják, mit akarnak és tudják, hogy azt miként kell megvalósítani” – mondta. 

Hirdetés

Iohannis ugyanakkor arra kérte az érintetteket, hogy mihamarabb ejtsék meg a kormányalakítást, és február 1-ig az új kormány kezdje meg a munkát.

Hirdetés