De mit akar az ellenzék?

Elég sokat ahhoz képest, hogy mennyit tehet. A nagyobbak előrehozott választást sürgetnek, a legkisebb saját kormányfőt javasol holnap Iohannisnak.
Hirdetés
A bukaresti parlamentben ellenzékben lévő jobbközép pártok előrehozott választásokat sürgettek kedden, miután az egy éve kormányzó szociáldemokraták hétfőn második miniszterelnöküket, a június óta tisztségben lévő Mihai Tudosét is eltávolították a kormány éléről.
 
Ludovic Orban, az államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azt mondta, kizárólag a Szociáldemokrata Pártot (PSD) terheli a felelősség a Romániában állandósult politikai válságokért és „katasztrofális kormányzásért”. A PNL fő célja a PSD eltávolítása a kormányból, ezért előrehozott választások mielőbbi kiírását kérik az államfőtől, ha pedig ez alkotmányos akadályokba ütközne, készek megszavazni bármilyen kormányt, amelyben a PSD nem vesz részt.
 
Az ellenzéki pártelnök ironikus hangon beszélt a PSD újabb kormányfő-jelöltjéről, Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőről, aki ugyanabból a délromániai Teleorman megyéből származik, mint Liviu Dragnea pártelnök.
„Le is fogadtam, hogy a jelölt teleormani lesz, csak azt nem tudtam, hogy Carmen Dan belügyminiszterre, Tudose félreállításának hősére vagy Dăncilă asszonyra esik majd a választás. Semmi sem szól mellette, sem tapasztalata, sem szakmai múltja, sem ismertsége, sem politikai súlya. Az új kormányfő sem lesz más, mint a teleormani klán egy újabb többé-kevésbé engedelmes bábja” – mondta a PNL elnöke.
 
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is kész bármilyen megoldást támogatni, amely ellenzékbe juttatja a PSD-t. Dan Barna pártelnök szerint egy újabb szociáldemokrata kormányfő csak arra lenne jó, hogy fogadásokat kössenek, meddig tud tisztségben maradni.
 
A Népi Mozgalom Párt (PMP) részt vesz szerdán a Klaus Iohannis államfő által kezdeményezett kormányalakítási egyeztetéseken, és miniszterelnök-jelöltje is van – nyilatkozta kedden az alakulat ügyvezető elnöke, Eugen Tomac, de nem árulta el, hogy kit jelölnének a kormányfői tisztségre.
 
Tomac szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) elveszítette a politikai jogot, hogy miniszterelnököt jelöljön. Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ-t is megkeresnék-e az esetleges parlamenti többség kialakítása érdekében, nem kívánt válaszoni.
 
A nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának küldöttsége „tájékozódási mandátummal” megy szerdán a Cotroceni-palotában tartandó kormányalakítási tárgyalásokra – nyilatkozta Varujan Pambuccian.

„Mi nem billentjük el a mérleget semmilyen irányba, hiszen kevesen vagyunk. (…) Ez a PSD saját őrültsége, oldják meg ők. 

Jelen pillanatban csak az államfő és a parlamenti többség – amelynek mi nem vagyunk a tagja – van játékban. Tájékozódási mandátummal megyünk az egyeztetésre, hátha megértjük, hogy ezúttal lesz-e stabil kormányunk, vagy hat hónap múlva kezdjük majd elölről az egészet. Bár azt hiszem, ezt még a PSD sem tudja” – mondta az Agerpres megkeresésére Pampuccian.
 
A 2016-os parlamenti választásokon a PSD megszerezte a mandátumok több mint 47 százalékát. A parlament jelenlegi összetétele mellett ameddig a PSD egységes marad, a szociáldemokraták nélkül gyakorlatilag lehetetlen kormányt alakítani.
 
Mihai Tudose lemondása után Klaus Iohannis államfő kedden Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő miniszterelnöknek, szerdára pedig kormányalakítási egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat.

Hirdetés