Tudose gyakorlatilag kirúgta a belügyminisztert

De hivatalosan azt várja, hogy Carmen Dan nyújtsa be a lemondását.
Hirdetés

Selyemzsinórt küldött Carmen Dan belügyminiszternek Mihai Tudose miniszterelnök az országos rendőrfőkapitány menesztése körül kialakult botrány nyomán

Tudose szerdán este az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozva kijelentette: a miniszter hazudott neki, így már nem tud a továbbiakban együtt dolgozni vele.

Carmen Dan a Bukarestben hétfőn elfogott pedofil rendőr ügye miatt menesztette volna Bogdan Despescu országos rendőrfőkapitányt.

A miniszterelnök azonban ebbe nem egyezett bele, ehelyett további tájékoztatást kért Despescutól.

Tudose azt mondta,

azért rendült meg a bizalma a belügyminiszterben, mert az hazudott neki

a Despescu utódjául kiszemelt rendőrtisztről. Kiszivárgott ugyanis, hogy a Dan által kijelölt Cătălin Ioniţă nem hajlandó vállalni a tisztséget. A kormányfő azt mondta: megkérdezte Carmen Dantól, hogy ez igaz-e, a miniszter pedig azt mondta: nem. Ekkor ő felhívta  Ioniţát, aki megerősítette: nem kíván főkapitány lenni.

Hirdetés

„Ha egy miniszter megengedi magának, hogy hazudjon nekem, akkor már nincs ahogy együtt dolgoznunk. Ő erre közölte, hajlandó hétfőtől lemondani, én pedig azt mondtam: ha lemond, én elfogadom.

Ha engedik, le fog mondani”

– fogalmazott Tudose.

A konfliktusnak nagy valószínűséggel a Tudose és Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök között egyre feszültebbé váló viszonyhoz van köze. Carmen Dan ugyanis Dragnea egyik leghűségesebb embere, Tudose pedig úgy kívánja átalakítani a kormányt, hogy a lehetőség szerint kiszórja Dragnea embereit.

Hirdetés