Iliescu jól megmondja, hogy 1989-ben forradalom volt vagy sem, és punktum

A romániai posztkommunizmus első számú arca nem tudta megállni, hogy ne szólaljon meg.
Hirdetés

Romániában 1989 decemberében forradalom zajlott, bármit is mondanak azok, akiknek ez nem tetszik – szögezte le Ion Iliescu volt elnök pénteken egy blogbejegyzésben.

„Ma, 2017. december 22-én van a huszonnyolcadik évfordulója a román forradalom kezdetét jelentő népfelkelés győzelmének. 1989 decemberében forradalom zajlott Romániában, függetlenül attól, minek mondják azok, akiknek a nemzeti méltóság e megnyilvánulása nem tetszik. A politikai rendszer radikálisan megváltozott, drámaian megváltoztak az állami intézmények, és a totalitáriusról áttértünk a demokratikus rendszerre. Új intézmények, új polgári szabadságjogok jelentek meg, Románia nyitott a világ felé” – írta Iliescu.

A volt államfő szerint a nélkülözés, a léthatáron való tengődésből fakadó megalázottság miatt tört ki a népfelkelés. Iliescu Temesvárt nevezi meg az első helyszínként, ahol a népfelkelés „felszínre tört”, miután Jászvásáron a Szekuritáté levert egy hasonló próbálkozást.

A jelenleg kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) tiszteletbeli elnöki tisztségét betöltő veterán politikus szerint a demokrácia azok áldozatára épült, akik életüket adták az új Románia alapjainak lerakásáért.

„Ez olyan áldozat, amely előtt egyszerre adózunk tisztelettel és sajnáljuk, mivel senkinek sem kellene feláldoznia magát ideáljaiért és azért, amiben hisze” – fogalmazott.

Úgy vélekedett, azért, hogy áldozatuk az új generációk számára is jelentéssel bírjon, meg kell tanulnunk, hogy a szabadságjogok mellett az állampolgári minőségünkből fakadó felelősséget is fölvállaljuk.

Hirdetés

„A román forradalom öröksége pozitív, és mindenkinek meg kell védenie, aki hisz a szabadságban és a demokráciában. Meghajlok azok emléke előtt, akik a romániai totalitarizmusok éveiben a szabadságért küzdöttek, azok előtt, akik 1989 decemberében lehetővé tették a változást, amely az európai nemzetek családjába juttatta Romániát” – fogalmaz Iliescu.

Aki nem véletlenül érezte szükségét, hogy megnyilvánuljon, hiszen a katonai ügyészség a hét elején közölte: egyértelmű bizonyítékokat talált arra nézvést, hogy 1989-ben, Ceauşescuék elmenekülését követően egyáltalán nem volt hatalmi űr, hanem egy már felkészülten várakozó politikai és katonai klikk azonnal átvette a hatalmat, és hatalma legitimálása érdekében a közszolgálati médiumokat is felhasználva, illetve a hadsereg egységeinek ellentmondásos parancsokat adva polgárháborús pszichózist gerjesztett, azt hazudva, hogy „terroristák” akarják vérbe fojtani a forradalmat.

Vagyis az akkor hatalomra került Iliescu-féle társaság az akkori események során megölt több mint ezer ember halála árán szilárdította meg uralmát.

Hirdetés