Joseph Daul: Szomorú nap a mai Románia számára

Az Európai Néppárt elnöke az RMDSZ-t is megrótta, ezért Kelemen Hunor elnök válaszolt a szerinte érdemtelen bírálatra.
Hirdetés

Veszélyben van a romániai igazságszolgáltatás függetlensége – jelentette ki csütörtökön az Európai Néppárt elnöke. Joseph Daul közleményben bírálta az igazságügyi törvények módosításait, amelyekről a napokban döntött a román parlament.

„Szomorú nap a mai Románia és azon román állampolgárok számára, akik utcára vonultak, hogy megvédjék az igazságszolgáltatás függetlenségét. A hatalmi ágak szétválasztása a demokrácia egyik alappillére. Egy európai uniós tagállamban nem lenne szabad politikai ellenőrzés alá vonni az igazságszolgáltatási rendszert. A szociáldemokraták vezette politikai többség aláássa a jogállamot Romániában. Egy beteg demokrácia tünetei ezek” – áll Daul közleményében.

Az EPP szerint az ország stabilitása és hitele forog kockán.

„A gyengített igazságszolgáltatás nagyobb korrupciót, a nagyobb korrupció pedig nagyobb szegénységet jelent. Egy évvel az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének átvétele előtt a román állampolgárok olyan kormányt érdemelnek, amelyik megvédi a jogállamot, harcol a független igazságszolgáltatásért, és küzd a korrupció ellen” – mutat rá a közlemény. 

Daul sajnálkozását fejezte ki, hogy annak

megszavazásában az európai néppárti tagsággal rendelkező RMDSZ is segítette a szociálliberális kormánytöbbséget.

Az RMDSZ nem érdemelte ki azt a bírálatot, amelyet az Európai Néppárt (EPP) elnökétől, Joseph Daultól kapott csütörtökön az igazságszolgáltatási reformok megszavazásáért – mondta az MTI-nek az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor szerint az elfogadott korrekciókra szükség volt, azok nem csorbítják a korrupcióellenes harcot, és a kérdést nem szabad a jobb- és baloldal ideológiai szembenállása alapján kezelni.

Hirdetés

Úgy értékelte: Daul állásfoglalása az EPP Romániában ellenzékben lévő tagszervezeteit – a Nemzeti Liberális Pártot és a Népi Mozgalom Pártot – hivatott támogatni. Sajnálatosnak tartotta ugyanakkor, hogy Daul belekeverte az RMDSZ-t, annak ellenére, hogy korábban levélben tájékoztatta az EPP elnökét, miért támogatja az RMDSZ a törvénycsomagot. Sajnálkozott, hogy

Daulnak nem volt a kisebbségi jogokról is hasonló állásfoglalása,

amikor a magyar közösséget érte támadás, jogait csorbították, vagy éppen az igazságszolgáltatás részéről érte súlyos támadás a tulajdonjogot.

Kelemen Hunor kifejtette: sokan haragszanak az RMDSZ-re amiért támogatta, hogy a korkedvezménnyel nyugállományba vonult, majd visszafoglalkoztatott bírák és ügyészek ne kaphassanak egyszerre fizetést és speciális nyugdíjat is, vagy azért, mert az új jogszabályok lehetővé tennék a bírák és ügyészek felelősségre vonását, ha egy-egy hibás döntésükért az Emberi Jogok Európai Bírsága kártérítésre kötelezi az államot.

Kelemen Hunor jelezte: az RMDSZ támogatása az igazságszolgáltatás átszervezésének szólt, a büntető törvénykönyv és büntető eljárás módosítását célzó kormánypárti javaslatokkal kapcsolatban azonban „óriási fenntartásaik” vannak. 

Hirdetés