Több száz tisztségviselő menekül meg a gonosz ANI-tól

Törvényhozók, miniszterek, polgármesterek, tanácselnökök elleni eljárások szűnhetnek meg.
Hirdetés

A választott tisztségviselők összeférhetetlenségének vizsgálatára létrehozott feddhetetlenségi ügynökség (ANI) által indított több száz eljárás szűnhet meg, miután a képviselőház a múlt héten elfogadta a PSD-s Florin Iordache kezdeményezését. Erre az ANI figyelmeztetett válaszában, amelyet a România Curată civil szervezet érdeklődésére küldött.

A tervezet, amelyről döntő fórumként ezen a héten szavaz a szenátus, enyhíti, vagy akár meg is szünteti a szankciókat az ANI által megállapított összeférhetetlenség vagy érdekütközés miatt, ezzel pedig gyakorlatilag lenullázza az intézmény sok éves működését.

Összesen 675 olyan esetről van szó, amelyben még nem született jogerős bírósági döntés, vagy a szankciókat még nem szabták ki. Az érintettek képviselők és szenátorok, polgármesterek, megyei és helyi tanácsosok, tanácselnökök.

Az ANI nem szabdhat ki szankciókat, viszont feljelentése alapján a bíróság megállapíthatja az összeférhetetlenséget vagy az érdekkonfliktust az érintett tösztségviselő esetében. A szankciók közöttt van a mandátum megszűnése és a köztisztség betöltésének bizonyos időszakra való tiltása is.

Az ANI által összeállított, 675 nevet tartalmazó lista megtekinthető itt.

Hirdetés