Börtönbe zárnak, ha nem adózol idejében

30 napos határidőtúllépés már egytől hat évig terjedő börtönbüntetéssel járhat.
Hirdetés
Cégek gondnokai és magánszemélyek is börtönbe kerülhetnek, ha nem fizetik ki időben az államnak a jövedelemadót vagy akár az egészségügyi hozzájárulást – derül ki annak a sürgősségi kormányrendeletnek a tervezetéből, amelyet a pénzügyminisztérium közölt. A tervezetre a Ziarul Financiar hívta fel a figyelmet.
 
A rendelet szövege szerint egytől hat évig terjedő börtön vár azokra, akik 30 nappal túllépik az adófizetési kötelezettség határidejét, és szándékosan nem fizetik be azt az államkasszába.
 
A pénzügyminisztérium indoklása szerint meg kell reformálni a nagy szociális rendszereket, ehhez pedig növelni kell a szociális és egészégügyi hozzájárulások begyűjtésének arányát. A minisztérium ezzel is szeretné elérni, hogy a munkaadók idejében utalják az egészségügyi és a társadalombiztosítási pénztárba azokat az összegeket, amelyeket a maguk vagy alkalmazottaik nevében be kell fizessenek.
 
A jelenlegi helyzet fenntartása sebezhetővé teszi az ország költségvetését, amelyet megfosztanak a szükséges bevételektől azok, akik nem fizetik be a különböző adókat és hozzájárulásokat, az állam pedig csak a banki kölcsönökkel járó plusz költségekkel tudja ellátni a feladatait, mint amilyen az egészségügyi vagy a nyugdíjrendszer fenntartása – indokol a minisztérium.
 
Az alkotmánybíróság egy korábbi határozata értelmében adófizetés szándékos elmulasztása miatt cégekre nem lehet börtönbüntetést kiszabni – jegyzi meg a Ziarul Financiar.

Hirdetés