Kisvárosnyi romániai orvos távozott külföldre

Tizenötezer kutató is inkább más országokban dolgozik.
Hirdetés

Mintegy 15700 román orvos dolgozik jelenleg külföldi országokban, főként Európa nyugati országaiban, Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban – derült ki egy egészségügyi egyesület (ARPS) tanulmányából.

Az egyesület közleménye szerint a felmérés során megkérdezték a Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) megyei szervezeteit, a 42 megyei igazgatóság közül 24 válaszolt a kérdésekre, és kiderült, hogy mintegy 4700 szakorvossal van kevesebb országszerte, mint amennyire szükség lenne.

A kutatások és fejlesztések szakterületén belül végzett felmérések alapján kiderült, hogy körülbelül 15000 aktív kutató dolgozik külföldön, akik számára Románia nem tudott olyan hatékony programokat kidolgozni, amelyek által hazatelepülhettek volna az elvándoroltak.

„Romániában az elmúlt 20 évben 30 százalékkal csökkent a kutatás-fejlesztés szakterületeken dolgozó alkalmazottak száma. Körülbelül 300000 egyetemi hallgató külföldön végezte tanulmányait az elmúlt tíz évben, így jelentősen csökkent az új kutatók és fejlesztők képzésének lehetősége is” – mutat rá a közlemény.

A szakemberek legtöbbször nem is az alacsony fizetések miatt távoztak külföldre, hanem a sorrend a következő: a korrupció, a szakmai fejlődésre való lehetőségek hiánya, nem szakmai szempontok útján való előléptetés, a közintézményekben tapasztalható bürokrácia, az alacsony bérek és a infrastruktúra valamint a műszaki felszerelések hiánya.

Hirdetés