Végre egy európai ország, ahol betiltják az iskolai mobilhasználatot

Nem nálunk, természetesen. Hanem Franciaországban.
Hirdetés

Szomorú idők jönnek a tanórák unalmát fészbukozással elütő diákokra Franciaországban, ugyanis 2018 szeptemberétől betiltják a mobiltelefonozást a francia iskolákban.

A Guardian értesülései szerint a 2018-2019-es tanévtől érvényes szabályok szerint a hat és tizenöt év közötti francia iskolások nem vehetik elő mobiltelefonjaikat és tabletjeiket az óraközi szünetekben és a tanórákon, kivéve, ha az oktatásban szükségesek – írja a Mandiner.

Az intézkedés ellen furcsamód a szülői szervezetek tiltakoznak leginkább. Mint érvelnek, sok iskolában már most is tilos a pad alatti chatelés. Az, hogy a diákoknak nem tetszik az új szabály, nem meglepő. Egyikük így háborog:

„Ez nevetséges. Az iskolámban nem használjuk a mobilokat sem a tanórán, sem ünnepség alatt, mi hát a probléma? Ha valamelyikünket rajtakapják, hogy a vécében vagy ebédszünetben mobilozunk, azonnal elkobozzák a telefont.”

Hirdetés

Az iskolai mobilhasználat tilalma már Emmanuel Macron elnök kampányában is felmerült, de csak most jutottak el a megvalósításig. Jean-Michel Blanquer francia oktatási miniszter az iskolai egyenviselet bevezetését is támogatná, bár kérdéses, hogy az intézkedést az ország valamennyi iskolájában bevezetnék-e.

 

Hirdetés