A korzikaiak is vérszemet kaptak: nagyobb autonómiát követelnek

De nem akarnak elszakadni Franciaországtól. Egyelőre.
Hirdetés

A korzikai regionális parlamenti választások első fordulójában legtöbb szavazatot elért, magát nacionalistáknak nevező pártszövetség hétfőn kezdeményezte a tárgyalások megnyitását a francia kormánnyal a nagyobb autonómiáról, de kizárta, hogy elszakadásra törekedne – tudósít az MTI.

„Nem ott tartunk, mint Katalónia, hanem Korzika emancipációjáért dolgozunk”

– mondta a France Inter közszolgálati rádióban Jean-Guy Talamoni, a győztes szövetséget alkotó egyik párt, a függetlenséget szorgalmazók vezetője.

A vasárnapi első fordulót 45,4 százalékos támogatottsággal a függetlenségpártiakból és az autonómiapártiakból álló Pe a Corsica pártszövetség nyerte meg.

Az eredmény nem okozott meglepetést, a sziget parlamentjét eddig is ez a pártszövetség irányította, de ilyen nagy arányú győzelemre sem a nacionalisták, sem a közvélemény-kutatók nem számítottak. A jövő vasárnapi második fordulót is biztosan nyerheti a nacionalista pártszövetség. 

A pártszövetség motorjának az elemzők az autonómiapárti és mérsékeltnek tekintett Gilles Simeonit tartják, akinek köszönhetően a nacionalisták 2015 óta minden helyi választást megnyertek. Céljuk, hogy a jelenleg

a szigeten létező két megyét a 2018 januárban megalakuló új közigazgatási egységben egyesítsék

– ebben némiképp hasonlítanak a székelyföldi autonómiatörekvésekre.

Hirdetés

Az autonómiapártiak és a függetlenségpártiak három éven belül szeretnék megkapni a Saint-Martin és Saint-Barthélemy szigeteken érvényes autonómia státuszát, amely elképzelésük szerint tíz év múlva lépne életbe. Kérik a korzikai nyelv hivatalossá tételét a francia mellett a szigeten, valamint amnesztiát minden korzikai elítéltnek.

„A nacionalisták tevékenységüket kizárólag demokratikus keretek között képzelik el, és azt mondják, hogy

a korzikaiak fognak dönteni.

Ha a korzikaiak nem akarnak függetlenséget, akkor nem is lesz függetlenség” – mondta hétfőn Gilles Simeoni. A függetlenségpárti Jean-Guy Talmoni elismerte, hogy a függetlenség gondolata jelenleg kisebbségben van, de ha „korzikaiak 10 vagy 15 év múlva azt akarják, akkor nem senki nem fog tudni ellenállni”.

A függetlenség és elszakadás kérdése jelenleg nincs napirenden a szigeten, ahol az elmúlt évtizedek merényletei után viszonylagos stabilitás alakult ki.
Az 1976-ban alakult Korzikai Nemzeti Felszabadítási Front négy évtizeden át harcolt a Franciaországtól való függetlenedéséért, s mintegy 4500, főként robbantásos merényletet hajtottak végre a 330 ezer lakosú szigeten, amely az ország GDP-jének 0,4 százalékát biztosítja. A szervezet 2014-ben tette le a fegyvert.

Hirdetés