Vizsgálja a belügyminisztérium a Győzelem téri karácsonyi vásár meghiúsításának körülményeit

A belügyminisztérium tudni szeretné, hogyan látták el a feladataikat a csendőrök a főpolgármesteri hivatal alkalmazottai és a tüntetők közötti civakodás során.
Hirdetés

Vizsgálatot rendelt el Carmen Dan belügyminiszter arra vonatkozóan, hogy a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények hogyan jártak el a konfliktus során, amely Bukarest főpolgármesteri hivatalának alkalmazottai és a tüntetők között alakult ki szombaton, a Győzelem/Victoriei téren.

A belügyi tárca szombat esti közleménye szerint a belügyminisztérium képviselői szombaton találkoztak a fővárosi önkormányzat képviselőivel, miután lehetetlenné vált számukra, hogy a Victoriei téren szervezzenek meg egy előzőleg engedélyezett, közérdekű rendezvényt.

„A Victoriei téren történt incidenseket kielemezve a következőkre jutottunk: a fővárosi polgármesteri hivatalt megakadályozták, hogy egy engedélyezett rendezvényt bonyolítsanak le, több személy veszélyeztette a javak épségét, egy személyt pedig bántalmaztak. Következésképpen a belügyminiszter, Carmen Dan kivizsgálást rendelt el, hogy a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények képviselői hogyan látták el feladataikat” – írja a közlemény.

Szombaton a Victoriei téren tüntetők egy része konfliktusba keveredett a bukaresti polgármesteri hivatal alkalmazottaival, akik az ünnepi vásár előkészítésén dolgoztak, ellökték a védőkerítéseket és megpróbáltak az úttestre lépni, nyilatkozta Georgian Enache, a csendőrség szóvivője. Enache elmondta, a konfliktus következtében három személyt előállítottak.

A csendőrség szóvivője szerint 20–30 személy tiltakozott a téren.

Gabriela Firea Bukarest főpolgármestere szombat délután egy sajtóközleményben azt nyilatkozta, úgy döntöttek más helyszínre költöztetik a karácsonyi vásárt. A főpolgármester hozzátette, a köztér mindenkié, és „nem »foglalhatja le« egy ad-hoc kialakult csoport, vagy ellenkezőleg, egy jól szervezett csoport”.

Hirdetés

A főpolgármester szerdán jelentette be, hogy december 5-e és december 17-e között gyermekek számára szerveznek ünnepi vásárt a Victoriei téren, majd december 31-én az év végi koncertet is ott tartják meg. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tanácsosai több alkalommal kérték a főpolgármestert, hogy álljon el ötletétől, ugyanis a téren a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellen tüntetők szokták kifejezni elégedetlenségüket, de

a tér elhelyezkedése nem alkalmas egy karácsonyi vásár megszervezésére.

Csütörtökön Mihai Tudose miniszterelnök azt nyilatkozta, szerinte nem a legbölcsebb döntés a Victoriei tér közepére szervezni a karácsonyi vásárt. „Elsősorban hogyan jut oda az ember? Nem nagyon vannak gyalogos átkelők. Nem tudom, bonyolult” – nyilatkozta a kormányfő csütörtökön.

Mihai Tudose miniszterelnök azt mondta, reméli , hogy Firea főpolgármester „rájön, hogy nem a legbölcsebb döntés, sőt még értelmezhető is, hiszen úgy értettem azért szerveznek oda vásárt, hogy ne jöjjenek nem tudom kik (…) Gond nélkül jöhetnek”.

Vasárnapra egyébként újabb tüntetéseket helyeztek kilátásba nemcsak Bukarestben, hanem országszerte. A tüntetők a szenátus és a képviselőház elnökeinek lemondását követelik és azt, hogy a kormány álljon el az igazságügyi reformtervektől.

Hirdetés