A Jobbik nemzeti szabadságot követel az erdélyi magyaroknak Romániától

A román állam tartsa be az 1918-as ígéreteket – kérik.
Hirdetés

Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének vezetője arra szólította fel a román államot, hogy tartsák be az 1918-as gyulafehérvári határozatban tett ígéreteket és az ott élő magyarok számára biztosítsák a nemzeti szabadságot.

A politikus a budapesti román nagykövetség előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, december 1-jén lesz 99 éve, hogy a gyulafehérvári nemzetgyűlés döntött Erdély és Románia végleges egyesüléséről. Az akkor elfogadott határozat többek között kimondja, hogy az országot alkotó népeknek teljes nemzeti szabadság jár, mindenkinek joga van az anyanyelvű közigazgatáshoz, közoktatáshoz és igazságszolgáltatáshoz, minden nép arányos képviseletet kap a törvényhozásban és az ország kormányzásában – emlékeztetett a képviselő.

A politikus leszögezte, hogy Románia viszont a mai napig nem tartja be ezeket az ígéreteket. A közigazgatásban még mindig nem valósult meg a teljes anyanyelvhasználat, a román állam folyamatosan támadásokat indít az erdélyi magyar oktatás ellen, az igazságszolgáltatás pedig csak román nyelven működik – sorolta.

Románia a mai napig másodrendű polgárként kezeli a közel másfél milliós magyarságot, miközben folyamatosan gáncsolja a székely autonómiatörekvéseket – összegzett.

Szávay István úgy fogalmazott, megértik, hogy Románia számára december 1. ünnep, de azt kérik, hogy Románia is értse meg, hogy ezen a napon a magyarok nem tudnak ünnepelni, mert ez az „országvesztés évfordulója”.

Hirdetés

A Jobbik kormányra kerülésének esetén elsődleges fontosságúnak fogja tartani az autonómiamozgalmak támogatását – jelentette ki.

Az esemény alatt a képviselő mögött a párt három aktivistája állt, akik egy olyan molinót feszítettek ki, amin magyarul és románul is láthatóak voltak a gyulafehérvári határozatnak a Szávay István által idézett részei.

Hirdetés