A Szamosba ömölhet a pataréti szeméthegyek mérgező leve

A csurgalék vize áttörte a szemétgátat, jelenleg is a Zapogye patakot duzzasztja és hamarosan elérheti a Szamost.
Hirdetés

Bekövetkezett az, amire a környezetvédők már hónapok óta figyelmeztetnek: utat tört a pataréti szeméthegyek ölelésében keletkezett mintegy hatezer köbméteres mérgező tó, mely jelenleg is a Zapogye (Zăpodie) patakba, közvetetten pedig  a Szamosba ömlik.

A környezetőrség még tegnap (november  28-án) megállapította, hogy a patakba ömlik a csurgalék vize, ezért  – alig egy héttel a legutóbbi büntetés óta – újabb büntetést szabott ki a Kolozs megyei tanács részére, ezúttal 60 ezer lej értékben. Felhívta az illetékesek figyelmét, hogy a szennyezés rendkívül veszélyes a nemcsak a patakra, hanem a Szamosra nézve is.

Korábban már megállapították, hogy a csurgalék mintegy hatezer köbméter, amónniasav-koncentrációja pedig 750-szeresen lépi túl a normális értéket. Ioan Burj, a Kolozs megyei környezetőrség vezetője a sajtó érdeklődésére elmondta: ők nem intézkedhetnek a szivárgás megállításában, ugyanis a Kolozs megyei tanács az illetékes az ügyben.

Alin Tișe tanácselnök keddi sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, ismételten kérvényezte, hogy a prefektúra alá tartozó Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság rendeljen el riadóállapotot, hogy tudjanak szakértői csapattal beavatkozni. Szeptemberben a prefektúra megtagadta ezt, ami miatt most a Kolozs megyei tanács bírósági pereskedést helyezett kilátásba. A tanácselnök azt ígérte, hogy fokozatosan eltávolítják a csurgalék mérgező vizét, ugyanis megkapták az engedélyt annak a berendezésnek a felállítására, amely fordított zmózissal szűrné ki a szeméttelepről a közeli patakba folyó léből a mérgező anyagokat.

Hirdetés

Korábban Alin Tișe azt is nyilatkozta, hogy nem fogják hagyni, hogy a mérgező víz a patakba ömöljön, ehhez képest szerdán Szakáts István aktivista arról adott hírt a Facebookon, hogy a szemétgátat áttörte a mérgező víz és jelenleg is a Zapogye patakot duzzasztja. Fennáll annak a veszélye, hogy alámossa a közelben húzódó terelőutat.

A helyszínre megérkezett Aurel Chereches prefektus és több illetékes hatóság is. A Kolozs megye tanács elnökét egyelőre nem sikerült telefonon (sem) elérni.

Hirdetés