Tovább húzzák a szennyező pataréti szeméttelep ügyét

Ma se hirdetett riadóállapotot Kolozs megye katasztrófavédelmi bizottsága, miközben a csurgalék folyik ki a szeméthegy alól.
Hirdetés
A Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság nem járult hozzá csütörtökön, hogy a megyei tanács kérésére riadóállapotot hirdessenek a pataréti hulladéklerakón, ahol az utóbbi időben földcsuszamlásokra került sor. 
 
„Megállapodás született a tekintetben, hogy úgy fognak megoldást találni a kialakult helyzetre, hogy nem hirdetünk riadóállapotot” – nyilatkozta Aurel Cherecheş, Kolozs megye prefektusa. 
 
Marius Mânzat, a megyei tanács alelnöke elégedetlen a döntéssel. A riadóállapot meghirdetése lehetővé tette volna, hogy a mérgező csurgalék tisztítására alkalmas berendezést rövid idő alatt telepíteni lehessen, akár magánterületre is – nyilatkozta az elöljáró. Az alelnök szerint a riadóállapot hiányban a pataréti szeméttelepen kialakult helyzet rendezése jóval hosszabb ideig tarthat.
 
A megyei tanács augusztus óta kéri a riadóállapot kihirdetését, amióta napvilágot látott, hogy több ezer köbméter mérgező csurgalék gyűlt össze a régi szeméthegy alján, ami földcsuszamlást okozott, a leomlott szemét pedig elzárta a közelben folyó patakot. Az így felgyűlt víz alámossásal veszélyeztette a közelben húzódó terelőutat. A környezetőrség megbírságolta és feljelentette a szeméttelepet kezelő megyei tanácsot a környezetvédelmi előírások megszegése miatt, a megyei tanács pedig október 12-i határidővel vállalta, hogy elkezdi megtisztítani a környéket.
 
Miközben a csurgalék felszínre szivárgását sem akadályozza semmi, a prefektus és a megyei tanácselnök hetek óta egymást hibáztatja a helyzet megoldatlansága miatt. Alin Tişe tanácselnök folyamatosan azt hangoztatja, hogy a közelben nincs olyan állami tulajdonú terület, amelyre felállíthatnák a csurgalékot megtiszító állomást, és azért kellene riadóállapotot hirdetni, hogy az állomást magánterületen is jogszerűen be tudják üzemelni. A prefektus ezt hetek óta megtagadja, és azt hangoztatja, hogy a megyei tanácsnak már évek óta kezelnie kellett volna a problémát.
 
Tegnap négy kolozsvári parlamenti képviselő intézett nyílt levelet a két intézményvezetőhöz és a kolozsvári polgármesterhez, Emil Boc-hoz. Horia Nasra (PSD), Steluţa Cătăniciu (ALDE), Adrian Dohotaru (USR) és az RMDSZ-es Csoma Botond arra kéri a hivatalvezetőket, hogy rendszeresen találkozzanak, ne csak vészhelyzet esetén, és oldják meg a pataréti szeméttelep felszámolásának gyakorlati kérdéseit.

Hirdetés