Kiengedik a szamosújvári börtönből a volt ifjúsági minisztert

„Rettenetesen nehéz volt, de helytálltam” – mondta Monica Iacob Ridzi, aki nem tervezi, hogy visszatér a politikába.
Hirdetés
Feltételesen szabadlábra helyezik Monica Iacob Ridzi volt ifjúsági és sportminisztert – döntött a Kolozs megyei törvényszék, és ezzel megerősítette a szamosújvári bíróság döntését, így a hivatali visszaélésért öt év szabadságvesztésre ítélt Monica Iacob Ridzi elhagyhatja a börtönt.
 
Igazságszolgáltatási források közölték az Agerpres hírügynökséggel, hogy a bírák elutasították az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) fellebbezését, és fenntartották a szamosújvári bíróság ítéletét, amely a volt miniszter azonnali szabadon bocsátásáról rendelkezik.
 
Monica Iacob Ridzi a tárgyalóteremben úgy nyilatkozott: kivonul a közéletből.
 
„Minden nap imádkoztam Istenhez, hogy kibírjam, semmiféle különleges bánásmódban nem volt részem. A többi elítélt nővel vállvetve dolgoztam, takarítottam, kiszolgáltam az asztalnál, és a börtön minden szabályát betartottam. Rettenetesen nehéz volt, de helytálltam, mert arra gondoltam, hogy a gyermekeimmel lehetek majd” — mondta a volt miniszter.
 
Ügyvédje, Tiberiu Ban kifejtette: Monica Iacob Ridzi 1010 napot töltött a börtönben, tehát a kiszabott büntetés több mint kétharmadát ülte le. Ezen kívül a volt politikus tudományos dolgozatot is írt, példásan viselkedett, soha nem követett el kihágást és 14, orvosilag igazolt betegséggel küzd — tette hozzá.
 
A szamosújvári bíróság október 27-én mondta ki a Monica Iacob Ridzi feltételes szabadlábra helyezéséről szóló döntést, amely ellen óvást nyújtott be a DNA.
 
Monica Iacob Ridzit 2015-ben ítélte el jogerősen a Legfelsőbb Bíróság öt év letöltendő szabadságvesztésre hivatali visszaélés miatt. A vád szerint 2009-ben fiktív szolgáltatásokért fizetett néhány kedvezményezett cégnek, és ezzel 600 000 eurós kárt okozott az államnak.
 
Monica Iacob Ridzi tavaly részese volt egy színházi projektnek is. A Kolozsvári Nemzeti Színház színpadán hét rabtársnőjével együtt lépett fel a Selfie című előadásban. 
 

Hirdetés