Kelemen Hunor: az RMDSZ nem írja alá a bizalmatlansági indítványt

Az ellenzék az adótörvénykönyv módosításai kapcsán menesztené a kormányt.
Hirdetés

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) el is kezdte gyűjteni a bizalmatlansági indítvány benyújtásához szükséges aláírásokat. Az RMDSZ viszont megrázta a fejét.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök ezzel kapcsolatban egyrészt kijelentette: a kormány túl brutálisan vezette be az új, neoliberálisnak tűnő pénzügyi intézkedéseket. A kérdéses adótörvény-módosításokat jobban elő kellett volna készíteni, ugyanis a meggondolatlan változtatások közép- és hosszútávon sokkal nagyobb gondokat fognak okozni, különösen az adminisztratív reformok bevezetése híján.

Kelemen azt is elmondta, hogy az RMDSZ módosító indítványokat fog benyújtani, melyekben többek közt arra tesz javaslatot, hogy a helyi önkormányzatok több pénzhez jussanak, például úgy, hogy a jövedelemadó 100 százaléka maradjon az önkormányzatoknál.

Ám minden fenntartás ellenére, az RMDSZ mégsem fogja aláírni a PNL és az USR által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt. Elsősorban azért nem, mert, mint Kelemen Hunor elmondta, az utóbbi évben az RMDSZ és a PNL közötti viszony erősen megromlott. A maga részéről az RMDSZ elnök úgy gondolja, egy bizalmatlansági indítvány bármikor tárgyalás tárgyát képezheti, ezúttal azonban indokolatlan, mégpedig azért, mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) biztos parlamenti többsége van. Az sem mellékes, hogy amikor az ember egy ilyen politikai kalandba bocsátkozik, nem árt előre tudni, ki lesz az új miniszterelnök-jelölt, ha bukik a kormány, milyen lesz az új kormányprogram, egyáltalán, melyik az új irány. Kelemen szerint az az álláspont, hogy majd szavazás után eldőlnek ezek a kérdések, egyáltalán nem megnyugtató.

Egy szó mint száz, az RMDSZ nem írja alá a bizalmatlansági indítványt.

Hirdetés