Börtönnel sújtanák azokat, akik jogtalanul szednek parkolási díjat

A törvényt a szenátus első házként már elfogadta.
Hirdetés

Első házként elfogadta a szenátus azt a törvényjavaslatot, amely börtönbüntetést róna ki a törvénytelenül szedett parkolási díjakért. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) két törvényhozója – Alina Gorghiu szenátor és Ovidiu Alexandru Raeţchi képviselő – által benyújtott tervezet 80 támogató szavazatot kapott, heten elutasították, hárman pedig tartózkodtak a hétfői szavazáson. A javaslat értelmében hat hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekménynek számítana, ha olyan személy szed parkolási díjat (bármilyen más megnevezés alatt is), akinek erre nincs felhatalmazása és nem rendelkezik használati joggal a kérdéses területre.

A kormány nem támogatta a javaslatot. A jogi bizottság viszont pozitívan véleményezte azt, egy módosítással. A tervezet szerint az illegálisan parkolási díjat szedő egyén első alkalommal, a büntetőjogi eljárás alatt kérheti, hogy 50 napon át közérdekű munkát végezhessen, ebben az esetben az ügyésznek kötelessége lesz a bűnvádi eljárást lezárni.

A javaslatot beterjesztők indoklása szerint az autópark megnövekedése és a parkolóhelyek hiánya miatt – főleg nagyvárosokban – gyakori jelenséggé vált, hogy arra feljogosítatlan személyek parkolóhelyeket foglalnak el törvénytelenül, és azokat csak pénz ellenében hajlandók átadni a gépkocsivezetőknek, sokszor meg is fenyegetik a sofőröket, vagy sértő kifejezésekkel illetik őket, amennyiben nem hajlandók kifizetni a „díjat”.

Hirdetés