Törvényesen regisztrál az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány

Állítja az RMDSZ.
Hirdetés
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Eurotrans Alapítvány minden törvényes feltételnek megfelel, amely az adatgyűjtést és -tárolást szabályozza, és törvényesen jár el a regisztrációs adatok és azok továbbítása esetében is – állítja az RMDSZ mai közleménye, amely kihangsúlyozza, hogy az átláthatóság kedvéért minden törvényes jogot és kötelezettséget románul és magyarul is feltüntettek a támogatási ív hátlapján. 
 
Az RMDSZ közleménye a Demokratikus Koalíció szóvivőjének pénteki sajtótájékoztatójára reagált, aki szerint a határon túli magyarok szavazásának szabályait úgy alakították ki, hogy az „lényegében korlátlan választási csalásra adjon lehetőséget”.
 
Az RMDSZ szerint a DK és az Átlátszó Erdély kiragadja a kontextusából a Nemzeti Választási Iroda válaszát az Átlátszó Erdély azon megkeresésére, hogy törvényes-e az, hogy az RMDSZ közös űrlapon végzi a regisztrációt és gyűjt aláírásokat a Minority SafePack támogatásához.
 
A magyarországi választási hatóság válaszában hangsúlyozta, hogy a regisztrációs kérelmet maga a választópolgár nyújthatja be levélben vagy elektronikusan, de a nevében más nem járhat el. Segítő közreműködése törvényes, de csak akkor, ha a választópolgár kifejezetten megbízza a segítőt, hogy közreműködjön a regisztrációs kérelem benyújtásában.
 
Az RMDSZ szerint teljesülnek az online regisztrációhoz történő megbízás feltételei azzal, hogy a közös támogató – regisztrációs ív részletesen leírja az ív célját, és ehhez kéri az aláíró kifejezett beleegyezését. 

Hirdetés