Irgalmatlan elbocsátásokkal jár a minimálbér emelése

A kis- és középvállalkozások 60 százaléka nem fogja másként bírni az új bérköltségeket.
Hirdetés
A Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsa által megkérdezett vállalkozók több mint 80 százalékának nem áll módjában növelni a minimálbért, és 60 százalékuk elbocsátásokhoz folyamodik majd az intézkedés miatt – közölte pénteken a tanács elnöke, Florin Jianu. 
 
„Ezen a héten kiküldtünk egy kérdőívet, amelyet hozzávetőlegesen 400 vállalkozó töltött ki. Az adatok azt mutatják, hogy 82,9 százalékuknak nem áll módjában emelni a minimálbért, 60 százalékuk elbocsátásokhoz fog folyamodni az intézkedés miatt, 90 százalékuk pedig azt mondta, legfeljebb 100 lejjel tudná emelni a minimálbért” – fogalmazott Jianu. 
 
Elmondása szerint a társadalombiztosítási járulék terhének a munkáltatóról a munkavállalóra való hárítása nagy felfordulást fog okozni, mivel 
 

a köz- és versenyszférában összesen hatmillió szerződést kell majd megújítani. 

„Végeztünk néhány számítást, amelyekből az derül ki, hogy a kkv-k 90 százaléka esetében a tb-járulék terhének áthárítása miatt nőni fognak a bérköltségek. A fizetések tehát nem fognak nőni, sőt!” - mutatott rá Jianu. 
 
Hozzátette, a kormány újabb és újabb intézkedésekkel áll elő, és mire az üzleti szférának sikerülne felmérni ezek hatását, változtatnak rajtuk. 
 

Már nem tudjuk tartani a lépést. 

Múlt héten előkészítettünk egy hatáselemzést a 2 százalékos szolidaritási illetékkel kapcsolatban. Erre a kormány fogta magát és módosította azt, átkeresztelte és növelte a mértékét. (…) Azt még nem tudjuk, mi az illeték új neve, azt viszont igen, hogy 2 százalékról, 2,25 százalékra nőtt” – mondta Jianu, aki szerint minden tervezett adóügyi intézkedést meg kellene beszélni az üzleti szféra képviselőivel, gyakorlatba ültetésük előtt legalább hat hónappal. 

Hirdetés