Nekiáll Kolozsvár felszámolni a pataréti gettót

Pontosabban hozzáfog a kezdéshez: akciócsoportot hoz létre, amely stratégiát készít és EU-s alapokhoz pályázik a gettóban élő többszáz család integrálására.
Hirdetés
Megszívlelte a kolozsvári városháza az eddigi legnagyobb civil beavatkozás, a Pata Cluj tanulságait Pataréten: 
  • a gettó magától nem fog felszámolódni,
  • nem civil, hanem önkormányzati feladat a város és a közösség perifériáján élő, mintegy 300 család integrálása.
Oláh Emese alpolgármester ma három fontos bejelentést tett, amely közvetlenül érinti a Pataréten élő, zömében roma családokat:
  1. megpróbálják elhelyezni és segíteni a péntek esti tűzvész károsultjait, tíz családot a Cantonului utcáról;
  2. akciócsoportot hoznak létre a pataréti gettó felszámolására;
  3. ennek érdekében olyan eszközt is bevetnek, amelyet a civilek már rég sürgetnek, de a magát gazdagnak tudó Kolozsvár eddig ódzkodott bevetni: jön az önkormányzati lakbértámogatás.

1. Tíz család, 34 személy maradt fedél nélkül

a péntek esti tűzvész miatt, amely a reptérrel párhuzamos Cantonului utcai viskóknál tört ki. A hatóságok előzetes jelentései szerint egy improvizált tűzhely maradhatott felügyelet nélkül, innen indulhatott a tűz, amely nagyon gyorsan átterjedt tíz, szedett-vedett anyagokból épült, de közös hátsó fallal rendelkező házra.
 
A polgármesteri hivatal szociális osztálya (amely Oláh Emese alpolgármester illetékességi körébe tartozik) azonnal szálláshelyeket ajánlott fel a tíz család tagjainak (18 felnőtt, 16 kiskorú), elsősorban a nőknek és gyermekeknek a városban működő, szociális központokban, hajléktalanszállókon. Ezt a családok nem fogadták el főként arra hivatkozva, hogy a családtagok együtt szeretnének maradni, és továbbra is a Cantonului utcában, valószínűleg rokonoknál és ismerősöknél húzták meg magukat.
 
Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere
 
Oláh Emese alpolgármester | Fotók: Szabó Tünde
 
Az önkormányzat ma döntött arról, hogy kiosztja nekik a rendelkezésre álló öt szükséglakást, amelyben 20 személyt tudtak elhelyezni. Ezek nagyon kicsi, 10-15 négyzetméter alapterületűek, nem biztosítanak hosszú távú lakhatóságot, és csak átmenetileg lehet őket elfoglalni. 
 
Két család számára szociális lakást nyújt a Pata Cluj projekt Szászfenesen, illetve Apahidán, csak a tűzvész előtt még nem költöztek oda. Egy négytagú családot és egy egyedülálló személyt pedig a városháza sürgősségi helyzetekre létrehozott szociális központjában helyeznek el, jelentette be ma Emil Boc polgármester.
 
A hivatal hétfőtől kezdte újra kiállítani a fedél nélkül maradt emberek elégett vagy eltűnt személyi igazolványait, okmányait. A tűz másnapjától, szombattól részesíti őket élelmiszersegélyben, a törvény erre hét napig ad lehetőséget, magyarázta az alpolgármester.
 
Az önkormányzat ma arról is döntött, hogy a tíz segélyigénylésből nyolcat támogat 1000 és 3000 lej közötti gyorssegéllyel. Az összesen 16 800 lej 30 személy alapvető szükségleteit fedezi.
 

2. A városháza akciócsoportot hoz létre a gettó felszámolására,

azaz olyan egyesületet alapít Inkluzív Kolozsvár néven, amelyben egyaránt alapítóként vesz részt 
  • a polgármesteri hivatal, amely biztosítja a bejegyzés és működés anyagi és logisztikai hátterét, 
  • a Coastei utcáról kilakoltatott romák egyesülete mint érintett, 
  • a Kolozsvári Metropolisz Övezet Közösségi Fejlesztő Egyesület, amely a Norvég Alapból 35 lakást biztosító Pata Cluj projektet bonyolította le, 
  • a BBTE szakmai partnerként, 
  • egy kereskedelmi cég és 
  • több olyan civil szervezet, amely értékes tapasztalatot halmozott fel pataréti tevékenységei során, mint a Caritas, az AltArt Alapítvány, stb. 
Az egyesületet úgy építették fel, hogy egyik oldal (működtető, kedvezményezett, szakértő, civil és céges partner) se tudjon a többieket kizáró döntést hozni. Szakértők tanácsainak igénybévétele mellett facilitátorokat is alkalmaz majd az egyesület, ahogy a Pata Cluj is – napi szinten ők tartják majd a kapcsolatot a pataréti közösségekkel.
 
Az akciócsoport első lépésként összeállítja és decemberben bemutatja a pataréti családok integrálásának hosszú távú stratégiáját, amely nemcsak lakhatási kérdésre ad választ, hanem egészségügyi, oktatási és más szociális szolgáltatásokat egyaránt tartalmaz majd. Természetesen felhasználják ehhez a Pata Cluj program eredményeit is, hisz azt az integráló programot úgy találták ki, hogy máshol és máskor is alkalmazható legyen. Ezzel együtt Oláh Emese reméli, hogy a Pata Clujt továbbra is támogatni fogja majd a Norvég Alap.
 
A következő nagy lépés a pályázás lesz az Inkluzív Kolozsvár számára is: az Európai Bizottságnak azokat a helyi fejlesztési eszközeit célozza meg, amelyeket épp az ilyen, szociális szempontból törékeny közösségek számára tettek elérhetővé.
 

3. Jön a lakbértámogatás!

A pataréti gettó azért is termeli újra önmagát, mert Kolozsváron nagyon magas lett a lakbér. Aki nem tud olcsóbb településre költözni, de kilakoltatják, az jó eséllyel köt ki Pataréten – tudtuk meg a Pata Cluj ismertetőjén. 
 
Újságírók Oláh Emese sajtótájékoztatóján
 
Kolozsvár méretéhez képest kevés, mintegy 300 önkormányzati tulajdonú lakással rendelkezik, amelyet szociális lakásként ad bérbe. Évente tíz szabadul fel, de 400 igénylés érkezik, tudtuk meg Oláh Emesétől. Mivel az önkormányzat nem tud belátható időn belül több tucat lakást építeni, be fogják vezetni a lakbértámogatást a marginalizált helyzetben élő családok számára. A szubvenció feltételeit és összegét közvitára fogják bocsátani. Az önkormányzat 600 – 1200 lej közötti támogatásban gondolkodik, amelyet egyenesen a lakástulajdonosoknak folyósítana.
 
A városháza ki fogja fizetni a bírságot, amelyet a Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szabott ki rá a szociális lakások kiosztása kapcsán, de csak ha jogerőssé válik. A hivatal ugyanis fellebbezni szokott ilyen esetekben, és megvárja a bírósági döntést, mondta az alpolgármester. A CNCD azért bírságolta meg a kolozsvári városházát, mert az épp a szegényeket és alulképzetteket diszkriminálja a szociális lakások odaítélésekor: úgy szabta meg a feltételeket, hogy diplomások hozzájuthatnak ilyen lakásokhoz, a valóban rászorulókat viszont sorozatosan utasítják el és tántorítják el ezzel az újabb pályázástól.
 

Alakul a központ a családon belüli erőszak áldozatai számára is,

árulta még el az alpolgármester. Megvan az ingatlan, de tatarozást igényel. Ha elkészül, nemcsak egyszerű menedék lesz, hanem olyan központ, ahol szakembereket alkalmaznak majd, akik szakszerűen tudnak foglalkozni a családon belüli erőszakot elszenvedettekkel.

 

Hirdetés