Csak szólunk, hogy Észak-Olaszországban is a szélesebb autonómiáról szavaznak

Katalóniával ellentétben, Lombardiában és Venetóban békés körülmények közt zajlik a referendum.
Hirdetés

A katalóniai események árnyékában majdnem elsikkadt az a népszavazás, amelyet vasárnap tartanak két észak-olaszországi tartományban, a Milánó központú Lombardiában, illetve Venetóban, amelynek Velence a „fővárosa”.

A népszavazás tétje: a két tartomány autonómiájának kiszélesítése. Lombardia és Veneto ugyanis Olaszország leggazdagabb régióinak számítanak, ők biztosítják az ország GDP-jének 30 százalékát. Amennyiben a referendum sikerrel jár, és a római kormány elfogadja annak végeredményét, az azt jelentheti, hogy az adóbevételek legkevesebb 50 százaléka ezentúl a két tartományt gazdagítja.

A népszavazást a két régióelnök kezdeményezte – mindketten a szeparatista Északi Liga tagjai. A radikálisan jobboldali irányultságú liga mellett a referendumot támogatja Silvio Berlusconi jobbközép alakulata, a Forza Italia, illetve a populista 5 Csillag Mozgalom is. A baloldal megosztott a kérdésben.

Az előrejelzések az „igen” szavazatok masszív többségét valószínűsítik, a kérdés csak az, eléri-e a részvétel az 50 százalékos érvényességi küszöböt.

Katalóniával ellentétben, az észak-olaszországi népszavazás nem számít alkotmányellenesnek.

Hirdetés