Napi 5-8 eurós kártérítést kapnak a teljes büntetésüket leült rabok

Akiket rossz körülmények között tartottak fogva, és nem élhettek a most életbe lépett szabadulási kedvezménnyel.
Hirdetés
Napi 5 és 8 euró közé valószínűsítette Tudorel Toader igazságügyi miniszter annak a kártérítésnek az összegét, amelyet azoknak a rossz körülmények között fogva tartottak vehetnek igénybe, akik leülték a teljes büntetésüket azelőtt, hogy tegnap életbe lépett a kedvezményes szabadulást biztosító törvény. 
 
Tegnap több mint ötszázan szabadultak ennek a jogszabálynak köszönhetően, amely szerint minden 30, embertelen körülmények között eltöltött nap után hat napot elengednek az érintettek büntetéséből. Rajtuk kívül további 3349 fogvatartott nyerte el a jogot arra, hogy feltételes szabadlábra helyezésért folyamodjon.
 
Az Európai Emberjogi Bíróságon többezer olyan per gyűlt fel, amelyben romániai fogvatartottak perelik az államot a rossz börtönkörülmények miatt. A bíróság felfüggeszte az ügyek tárgyalását, ameddig a román állam egységes kártérítési rendszert vezet be, mondta Toader. A fogvatartottak egy része a per indítása óta már letöltötte a börtönbüntetést, ők fognak anyagi kártérítést kapni, tisztázta a miniszter.
 
A kártérítés összegét nem a miniszter határozza meg, mondta Toader, aki két példát említett: Magyarország napi 5, Olaszország napi 8 eurónyi kártérítést fizet a rossz körülmények között fogva tartottaknak, az európai bíróság pedig mindkettőt méltányosként fogadta el.
 
Az európai bíróság arról is döntött, hogy az egyes államok nem tekinthetnek el a jogerős bírósági ítélet meghatározta kártérítés kifizetésétől arra hivatkozva, hogy nincs erre pénzük. Az államnak kötelessége fizetni, ha az összeg túl nagy, akkor lehetősége van részletekben kifizetni a kártérítést, válaszolta Tudorel Toader arra az újságírói kérdésre, hogy 
lesz-e a minisztériumnak elég pénze a kártérítésekre.

Hirdetés