A kormányfő lassan mondja, hogy mindenki értse: nem csökkennek a fizetések

De jó lesz nekünk, hejj!
Hirdetés

Nem csökkennek a fizetések, hanem vagy a jelenlegi szinten maradnak, vagy nőnek – nyilatkozta Mihai Tudose miniszterelnök pénteken Déván.

A kormányfőt arról kérdezték újságírók, hogy milyen hatása lesz a bérekre annak a tervezett intézkedésnek, amely a társadalombiztosítási járulékokat teljes egészében áthárítja a munkavállalókra.

Tudose azt is elmondta, hogy a munkáltatói szövetségekkel folytatott tárgyalások során megállapodtak, hogy – akárcsak az állami szektorban – a versenyszférában is hozzáadják a munkavállaló bruttó béréhez a társadalombiztosítással járó költségeket, amelyeket eddig a munkáltató fizetett. „Erre feltétlenül szükség van, mert egyre nehezebb jó munkaerőt találni, és a meglévő személyzet megtartása prioritást jelent minden épeszű vállalkozó számára” – jelentette ki Tudose.

Arra a felvetésre, miszerint az intézkedés nyomán egyes munkáltatók csökkenteni fogják a fizetéseket, a miniszterelnök azt mondta, a versenyszférában tevékenykedő munkáltatók ezt „eddig is megtehették volna”.

Hirdetés

„Nem, ők arra fogják használni ezt a mechanizmust, hogy ösztönözzék az alkalmazottaikat. A nettó bérek semmiképpen sem fognak csökkenni” – nyomatékosította Tudose.

A miniszterelnök ugyanakkor megerősítette, hogy a 2000 lej alatti fizetések 2019-től lesznek adómentesek, ahogyan azt a kormányprogram is előírja.

Hirdetés