Forr a bor, és bele lehet halni

Nyilván nem a fogyasztása veszélyes. Hanem a forrásban levő bor körül terjengő széndioxid.
Hirdetés

Az idei borászati szezon máris meghozta az első áldozatait. Egy buzăui férfi meghalt, egy nőt pedig a gépek tartanak életben. Mindketten széndioxid-mérgezést szenvedtek a pincében, ahol a boroshordókat tartották.

A tragédia akkor következett be, amikor a 74 éves férfi lement a pincébe, hogy ellenőrizze a forrásban levő bort. Egy idő után a férfi anyósának feltűnt a vő távolmaradása, ezért utánament a szellőzetlen pincébe, ahol rátalált a földön fekvő, öntudatlan férfira. Ám a nő sem tudta elhagyni a pincét, elájult a levegőben felgyűlt széndioxid miatt. 

Egy szomszéd talált rá az áldozatokra, és riasztotta a mentőket. A beavatkozó tűzoltóknak gázmaszkokra és oxigénpalackokra volt szükségük, hogy be tudjanak hatolni a pincébe. A férfit már nem lehetett megmenteni. A nőt kórházba szállították.

A hatóságok felhívják a lakosság figyelmét, hogy ebben az időszakban gyakoriak a hasonló incidensek. Ezért kizárólag jól szellőző helyiségekben szabad tárolni a forrásban levő bort. Az ajtókat ajánlatos nyitva hagyni, hogy a levegő folyamatosan áramolhasson. És érdemes odafigyelni a széndioxid-mérgezés tüneteire is: szédülés, hányinger, fejfájás.

Hirdetés