Szatmár és Temes megyében is határsértőket fogtak el

Sűrű napjuk volt a határrendészeknek.
Hirdetés

Szatmár és Temes megyében is ázsiai határsértőket fogtak el a határrendészek.

A Szatmár megyei Mezőfény közelében nyolc iraki állampolgárt fogtak el a határőrök. A migránsok egy orosz embercsempész segítségével próbáltak Magyarország területére jutni.

A Határrendészeti Főfelügyelőség szerdai közlése szerint kedd este tartóztatták fel a nyolc iraki személyt, akik egy németországi rendszámú gépkocsiban utaztak, amelyet egy 50 éves orosz állampolgár vezetett. Az autó vezetőjét 24 órára őrizetbe vették, a bíróság előzetes letartóztatási parancsát kérve.

A határrendészet közleménye szerint a megállított autóban utazó nyolc ázsiai személy nem tudta megindokolni jelenlétét a határ közelében, így bekísérték őket a határőrségre, ahol kiderült, hogy iraki állampolgárok, és mindannyian kértek már menedékjogot a román államtól. Négyen közülük 19 és 32 év közötti felnőttek, négyen 2 és 8 év közötti gyermekek. Az orosz állampolgárságú sofőr legálisan érkezett Romániába, és a nyolc irakit a román-magyar határig akarta elszállítani, ahol az autó utasai a terveik szerint átszöktek volna Magyarországra. Bevallásuk szerint végcéljuk Németország volt.

Az iraki állampolgárok ellen határsértésre tett kísérlet, míg az orosz autóvezető ellen embercsempészet miatt indult eljárás.

Hirdetés

Szerdán öt határsértőt tartóztattak fel a Temes megyei határrendészek a Nagyszentmiklós és Nagycsanád közötti szakaszon, amikor Magyarországra, onnan pedig Nyugat-Európába szerettek volna átjutni.

A határsértők közül négyen afganisztáni állampolgárságúak, egyikük pedig pakisztáni. A felnőttek 18 és 28 év közöttiek, a két kiskorú 15 és 17 éves. A bevándorlók előzőleg menedékjogért folyamodtak a román hatóságokhoz. Mindannyian illegálisan szerették volna elhagyni az ország területét, hogy valamely nyugat-európai országba jussanak.

A menekültek ellen illegális határátlépésre tett kísérlet miatt indult eljárás.

Hirdetés