Több miniszterét is kirúgja Tudose

A kormányfő azt is elismerte, hogy feszültté vált a viszony közte és Liviu Dragnea PSD-elnök között.
Hirdetés

Néhány hónappal a kinevezése után máris „nagytakarításra” készül Mihai Tudose miniszterelnök, aki bejelentette: kormányátalakításra készül, mivel meg kíván szabadulni a problémás miniszterektől. A kormányfő azt is elárulta, hogy máris feszültté vált a viszony közte és a nagyobbik kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea között.

A kormányfő hétfőn este az Antena 3 hírtelevízióban nyilatkozva úgy fogalmazott, „mini kormányátalakításra” készül, amellyel kapcsolatban még ezen a héten meghozza a szükséges döntéseket.

Tudose kétségbe vonta annak a felmérésnek az eredményét, amelynek értelmében az általa vezetett kormány népszerűsége két hónap alatt 47 százalékról 25-re zuhant.

Kijelentette, meg kell vizsgálni, mi lehet a népszerűségvesztés mögött. „Vagy én vagyok a hibás, vagy olyan dolgok vannak a kormányban, amelyek alátámasztják ezeket a számokat – büntetőügyes miniszterek, egyes tárcavezetők tétlenkedése vagy eredménytelenség –, ezért ezen a héten kemény, de szükséges döntéseket fogok meghozni” – szögezte le Tudose.

Közölte, legalább két olyan miniszter van, akit távozásra kér majd. „Három olyan problémás miniszter van, aki a közvélemény szemében problémát okoz, sőt egyes esetekben az Európai Bizottságéban is” – tette hozzá a kormányfő.

Hirdetés

Később elmondta, összesen öt miniszterrel elégedetlen, a büntetőjogi problémákkal szembenéző Sevil Shhaideh, Rovana Plumb és Viorel Ilie  mellett két további tárcavezetőt az érdemi eredményeik hiánya miatt készül meneszteni.

Tudose közölte, megvannak a kiszemelt utódok, de a döntés még nem végleges, ha az lesz, a kormányátalakításra vonatkozó javaslatait szavazásra bocsátja majd a kormánykoalíció ülésén.

A kormányfő azt is közölte, nem lehet azt mondani, hogy „boldog pillanatokat” élne át a Liviu Dragnea PSD-elnökhöz fűződő viszonyban. Azt ugyanakkor nem árulta el, mi a feszültség oka.
 

Hirdetés