Ha tél, akkor téli gumik

Itt-ott már belepte a hó Romániát, ezért sokan a fejükhöz kapnak: egek, hol vannak a téli gumik?
Hirdetés

A vonatkozó törvényi szabályozások szerint, a téli gumiabroncsok felszerelése akkor kötelező, ha az autóvezető jeges, havas, jégesős közutakon közlekedik járművével. Ha ugyanis nem szerel(tet)i fel a téli gumikat, akár 3000 lej körüli bírsággal is sújthatja a szemfüles közlekedési rendőr.

Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy nem létezik semmiféle határidő, amíg a téli gumiabroncsokat fel kell szerelni. A dolog akkor válik kötelezővé, amikor az időjárási viszonyok megkövetelik. Vagyis, ha az időjósok nem mondják be a havazást (vagy az autós nem hagyja el a várost, ahol elvileg rendesen pucolják az utakat), nem kell téli gumi. Ha viszont bemondják, vagy a kedves városgazdákat is meglepi a tél, akkor kell. Tehát vagy felszerelteti a polgár a téli gumikat, vagy szépen kivárja, amíg lepucolják az utakat. Vagy elolvad a hó.

Na most, ha valaki mégis téli gumi nélkül autókázik a fent leírt körülmények közt és lefüleli a rendőr, akkor bizony bünti van. A téli gumik hiánya miatt 9–20 büntetőpontot lehet kapni. Na mármost, jelenleg egy büntetőpont értéke 145 lej. Számoljunk. A 9–20 büntetőpont 1305–2900 lejt jelent. Ráadásul a szigorú közeg a forgalmi engedélyt is bevonhatja.

Szóval: határidő nincs, de ha tényleg jön a tél és kocsikázni akarunk, akkor érdemes felszereltetni a téli gumikat. Adott esetben sokat spórolhatunk.

Hirdetés